Ali Laricani: Atom Enerjisi Kurumu Nükleer Faaliyete Yeniden Başlaması İçin Hazır Olsun

  • 09 Mayıs 2018
  • 1.183 kez görüntülendi.
Ali Laricani: Atom Enerjisi Kurumu Nükleer Faaliyete Yeniden Başlaması İçin Hazır Olsun

İslami Şura Meclisi Başkanı bugün mecliste yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilme kararına gösterdiği tepkide; ABD Başkanı’nın bir yılı aşkın bir süredir diplomatik şovlar icra ettiğini ve dün gece de herkesin Trump’ın ham ve ucuz sözlerine tanıklık ettiğini ifade etti.

Bir gün BM’de tüm dünya ülkelerinin liderleri karşısında Kuzey Korey’i yok edeceğini söyleyen ve bu ülke cumhurbaşkanını alaya alan Trump’ın başka bir gün kendi sözlerini unutarak, Kuzeye Kore Cumhurbaşkanı’nın saygın bir insan olduğunu ve onunla müzakere edeceğini söylediğini, bir gün AB’yi tarife konusunda tehdit ederken başka bir gün bunu müttefiklerine karşı uygulamayacağını ifade ettiğini, bir gün Suriye’den yakından çıkacaklarını ancak iki gün sonra bu ülkede bazı noktaları bombaladıklarını hatırlatan İslami Şura Meclisi Başkanı, Trump’ın dün gece “herkes bilmeli ki ben söylediğimiz yaparım” sözlerine işaretle şu ifadeleri kullandı: “Sayın Trump, ülkelerin tarihi ve milletlerin zihinleri kendisinin unutkan kafası gibi olduğunu düşünüyor. Bu olayların hepsi, Amerikan halkının kendini beğenmiş ve politika acemisi bir zatın kapanına kısılmış olduğunu gösteriyor.”

Laricani, Trump’ın bu girişimin dünyaya yönetme iddiasında bulunan bir ülkeyi hayal kırıklığına uğrattığını belirterek, hatta müttefiklerinin Trump’ın aptalca girişimlerini önlemeye çalıştıklarını kaydetti.

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin bu ülkenin yükümlülüklerine karşı güvenilmezliğini doruk noktaya çıkardığını söyleyen Laricani, Trump’ın bu girişimine karşı İran halkının münakaşalarda ilk olarak diyalog ve siyasi çözüm yolunu takip ettiğini gösterdiğini ifade etti.

ABD’nin uzun süren müzakerelerin ardından İran halkının zenginleştirme hakkını kabul ettiğini ve BM’nin de onayladığını dikkat çeken Laricani, onlarca bin nükleer silah ve başlık üreten ve sürekli bu bombaları yenileyen ve geçen savaşlarda hafifletilmiş türlerini kullanan ABD Başkanı’nın utanmadan Lideri kitle imha silahlarını haram kılan İran’ın kabiliyetlerinden endişeli olduğunu ve nükleer silah yapmaya ve dünyayı güvensizleştirmeye doğru hareket ettiğini söylediğini belirterek, dünya güvenliğini tehlikeye atanın Trump’ın hareketleri olduğunu vurguladı.

İslami Şura Meclisi Başkanı ayrıca Siyonist rejimin ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin hemen ardından açıklama yaparak bu kararı desteklemesine işaretle, Avrupalı ülkeler ve Rusya başta olmak üzere neredeyse tüm ülkelerin bunu reddettiğini belirterek, “Sayın Trump! bu tepkiler sizin yaptığınız işin ne kadar akılcı olduğunu gösteriyor.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ve Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı’nın ilan ettiği gibi, Avrupalıların temasları ve isteği üzerine, İran’ın nükleer anlaşmanın sürmesi için birkaç haftalık fırsat vereceğini belirterek, bu girişimin İran’ın macera peşinde olmadığını gösterdiğini, bununla birlikte Avrupalıların da pek güvenilmez olmasına rağmen birkaç haftalığına test etmeye değdiğini böylece herke için İran’ın tüm siyasi ve barışçıl çözümleri takip ettiği noktasında hüccet tamamlanmış olacağını kaydetti.

Laricani, bu sürenin sadece Avrupa için uluslararası meseleleri çözmek için gereken ağırlığa sahip olup olmadığını göstermek için bir fırsat olduğunu ifade etti.

İslami Şura Meclisi Başkanı, anlaşılan Trump’ın meselelerin çözümü için aklen kifayetli birisi olmadığını ve böylesi bir zat için güç dilinin daha işe yaradığını ifade etti.

İslami Şura Meclisi Başkanı, İran halkı ve tüm siyasi gruplar ve akımların bu tür aptalca girişimlere karşı tek ses ve tek yürek olup, birlik ve beraberliklerini ortaya koymaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.