Almanya ve İngiltere Hamas’ın Terör Listesinden Çıkarılması Kararının Kendileri İçin Bir Anlam İfade Etmediğini Söylediler…

  • 17 Aralık 2014
  • 913 kez görüntülendi.
Almanya ve İngiltere Hamas’ın Terör Listesinden Çıkarılması Kararının Kendileri İçin Bir Anlam İfade Etmediğini Söylediler…

Avrupa Birliği’nin en büyük ikinci mahkemesi olarak kabul edilen Avrupa Adalet Divanı’nın Hamas konusunda aldığı karar birliğin en büyük ülkelerinden Almanya ve İngiltere tarafından umursanmadı. Her iki ülkeden yapılan açıklamalarda kararın kendilerini bağlamadığı belirtildi. İki ülke dışişleri bakanlıklarından yapılan açıklamalarda, Adalet Divanı’nın kararının kendileri açısından bir değişiklik teşkil etmediği belirtildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Avrupa Adalet Divanı’nın Hamas’ı Avrupa Birliği (AB) terör listesinden çıkardığını hatırlatarak, “Almanya için bu karar herhangi bir değişiklik teşkil etmiyor” dedi.

Schaefer, Hamas’a siyasi olarak bakış açılarının değişmediğini belirterek, Hamas’ın, İsrail’in varlığını tanımamasına dikkati çekti.

Karar uyarınca Hamas’a ilişkin yaptırımların 3 ay daha yürürlükte kalmaya devam edeceğini hatırlan Schaefer, AB’nin, 3 aylık süre zarfında nasıl bir yol izleyeceğini ilerleyen günlerde görüleceğini aktardı.

İNGİLTERE’DEN AÇIKLAMA

İngiltere de Avrupa Adalet Divanı’nın Hamas’ı kararının, Birleşik Krallık’ın veya Avrupa Birliği’nin (AB) Hamas’la ilgili pozisyonunda değişiklik olduğu anlamına gelmediğini açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Avrupa Adalet Divanı’nın kararının “usulen” olduğu belirtirtilerek, şöyle denildi: Karar, Birleşik Krallık veya AB’nin Hamas’la ilgili pozisyonunu değiştirdiği anlamına gelmez. Hükmün detaylarını dikkatlice inceliyoruz ve Hamas’ın AB terör örgütler listesinde kalması için elimizden geleni yapacağız. İngiliz hükümeti Hamas’ın askeri kanadını 2001 yılından beri yasaklamıştır. Bu, İngiltere kanunları çerçevesinde ayrı bir prosedürdür. İngiltere’deki yasak, Avrupa Adalet Divanı’nın kararı sonucu değişmeyecektir.

AB, 2000’deki intifada sürecinde İsrail’deki hedeflere gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle 2003’te Hamas’ı terör listesine almıştı. Avrupa Adalet Divanı bugün, Hamas’ın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasına hükmekmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.