Amerika elebaşlığındaki koalisyon güçlerinin son üç günde Suriye´ye düzenledigi saldırılarında en az 45 sivil öldü

  • 28 Kasım 2018
  • 1.299 kez görüntülendi.
Amerika elebaşlığındaki koalisyon güçlerinin son üç günde Suriye´ye düzenledigi saldırılarında en az 45 sivil öldü

Amerika’nın elebaşlığında kurulan sözde terörizm ile mücadele koalisyonu, Deyrizor ilinin doğusuna yönelik düzenlediği en son saldırıda, birçoğu kadın ve çocuk olmak üzere onlarca sivil yaralandı. Amerika elebaşlığındaki koalisyon güçlerinin son üç günde bölgeye yönelik saldırılarında en az 45 sivil öldü ve onlarcası da yaralandı.

Amerika koalisyon güçlerinin ardı ardına düzenlediği saldırılarda şimdiye kadar Suriye’nin doğusunda bir çok ev ve alt yapıları enkaza dönüşmüştür. Sözde IŞİD’e karşı Amerika koalisyonu Ağustos 2014’te BM kapsamı dışında ve Suriye hükümetinin izni olmaksızın IŞİD ile sözde mücadele bahanesi ile Amerika elebaşlığında kuruldu. Fakat şimdiye kadar düzenlediği operasyonlarda teröristlerden ziyade sivilleri hedef alarak mal ve can kaybına sebep olmuştur.
Her ülkenin topraklarına yapılacak askeri operasyon, BMGK kararını gerektirir. Uluslararası yasalar çerçevesinin dışında, ülkelerin hakimiyetine saygı duyulmayan başına buyruk her eylem ve saldırı, söz konusu ülke toprak bütünlüğünün çiğnenmesidir.
Bu şartlarda IŞİD ve terörizm ile mücadele bahanesi bile Suriye’de Amerika’nın işgalci çalışmalarını haklı çıkarma, Suriye toprak bütünlüğünün çiğnenmesi ve egemenliğinin ayaklar altına alınması, halkın katliam edilmesi ve Amerika’nın artan savaş suçlarına haklı gerekçe sayılmaz.
Amerika’nın başını çektiği koalisyon güçlerinin Suriye’deki son cinayeti, terörizm ile mücadele konusundaki tüm iddiaların yalan olduğunu, operasyonlar sonucunun ise savaş suçları kategorisinde olan Suriye’de sivil halkı katliam ve alt yapıları imha etmekten başka bir şey olmadığını daha da gün yüzüne çıkarttı.
Fakat tüm bunların hiç birisi terörizme karşı ciddi ve kapsamlı mücadele sürecine hiçbir katkısı olmadı, üstelik hava operasyonları ile teröristlere yardım bile edilmiş oldu. Amerika Ortadoğu’da tekfirci ve terörist gruplara karşı çelişkili ve çok karmaşık bir siyaset izlemektedir.
Suriye basınından el-Soure (Al-Thawra) gazetesi yazdığı makalede, Amerika’nın, kendi özgürlükleri ve insani kerametleri için savaşan hiçbir halkı desteklemediğini, gerçek terörizme karşı görünüşte sergilediği tutuma karşı kendi planları, programları ve haber çevrelerinde organize teröre destek verdiğini fakat her zaman terörizm ile mücadele iddiasına olduğunu yazdı.
Amerika casusluk sevisi CIA eski başkanı Michael Hayden, Washington’un kendi güdümlü katliamlarını, teröristlerle savaş sloganı ile haklı çıkarmaya çalıştığını belirtti. İngiltere basınından The Guardian gazetesi internet sitesinin haberine göre Hayden Amerika’nın Suriye’de sivilleri katliamını haklı çıkartmak için teröristlerle savaşta olduğu izlenimi bırakmaya çalıştığını söyledi.
Aslında Amerika elebaşlığındaki sözde IŞİD ile mücadele koalisyonu, gerçek anlamda teröristler ile mücadele hedefinde olmadığı, sadece terörist grupları kendi gayrı meşru çıkarları doğrultusunda yönetmeye çalıştığı için pratikte teröristlere karşı hiçbir etkin mücadelede bulunmamıştır. Amerikalı saldırgan koalisyonun hedefi teröristlerin Suriye’yi enkaza çevirmek ve savaşı uzatarak bu ülkedeki krizi sürdürmekteki saldırılarını tamamlamaktır.
Aslında Ortadoğu’da çeşitli terörist grupların varlığı, alt yapıların tahrip edilmesi, yaşanan güvensizlik ve istikrarsızlık, Amerika’nın bölgedeki komplocu ve müdahaleci siyasetlerinin mirasıdır. Ortadoğu bölgesinde yıkım, katliam, dehşet ve güvensizlikten başka sonucu olmayan Amerika’nın saldırıları, Washington’un şiddet yanlısı mahiyetini daha da ortaya çıkarmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.