Amerika İran Halkına Karşı Saygılı Konuşmalıdır

  • 23 Temmuz 2017
  • 1.264 kez görüntülendi.
Amerika İran Halkına Karşı Saygılı Konuşmalıdır

İran dışişleri bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi, Beyaz Saray’ın dün İran’da başta Amerikalı (FBI eski çalışanı) Robert Lewinson olmak üzere Siyamek ve Bakır Nemazi gibi tutukluların serbest bırakılmasına dair yayınladığı bildirisine tepki göstererek, ”Amerikalı yetkililer, İran halkına karşı saygılı bir ağızla konuşmalılar” dedi.

İran asıllı Amerikan vatandaşları Siyamek ve Bakır Nemazi, Amerika’nın düşmanca siyasetleriyle ilgili İran’a yönelik suçlamalar konusunda işbirliğinden dolayı İran’da 10 yıl hapis cezasına çarptırıldılar.

Behram Kasımi, dün Beyaz Saray’ın İran aleyhindeki tehditkar bildirisini İran’ın içişlerine müdahale olarak nitelerken, ”Bu tehditler ABD’nin müdahaleci ve sultacı kimliğinden kaynaklanmaktadır, fakat devrimci İran milletinin zorbalığı kabul etmemek ve düşmanca davranışlar karşısında durmakta uzun bir tecrübeye sahiptir. İran defalarca ispatladığı gibi zorbalığı hiçbir şekilde kabul etmez ve ABD yöneticileri İran’la ilgili saygı dili kullanmalılar” dedi.

Tüm demokratik sistemler gibi İran’da da yargı erki, mahkemeler ve yargıçların bağımsız olduklarını ifade eden Kasımi, bunların ülke kanunları ve erklerin ayrılma ilkesi çerçevesinde milli güvenlik aleyhindeki eylemleri incelediklerini söyledi.

İran dışişleri bakanlığı sözcüsü Kasımi, ‘’ABD’li yetkililerinin müdahaleci ve tehditkar bildirilerinin İran yargı erki yetkililerinin mili güvenlik ve kanunları çiğneyenleri mahkemeye çıkarıp cezalandırmaları azminde bir etkisi olmayacaktır’’ dedi.

Kasımi, ‘’Yargı yetkilileri tarafından açıklananlara göre Beyaz saray bildirisinde isimleri geçen kişiler İran kanunlarına göre kanunlar çerçevesinde ithamları incelenmektedir, ayrıca Robert Lewinson isimli şahıs yıllar önce İran’a ziyarette bulunmuş fakat İran topraklarını terk ettikten sonra akıbeti ile ilgili İran’ın elinde bir bilgi yoktur’’ dedi.

Kasımi, ABD yönetiminin ahde vefasızlıklarını, verdikleri sözleri tutmamalarını ve uluslararası kurallar aleyhi konuşmalarını hatırlatarak temelsiz iddialarla son yıllarda ABD’de tutuklanıp, insanlık ve ahlaki ilkelere ters bir şekilde zor şartlarda ABD zindanlarında olan İranlı tutukluların bir an evvel salıvermelerini isteyerek diğer ülkelerde bulunan bazı İran vatandaşları aleyhindeki adli takiplere son vermesini istedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.