Amerika karşısında iradeler mücadelesinde İran iradesi muzafferdir

  • 28 Haziran 2018
  • 1.515 kez görüntülendi.
Amerika karşısında iradeler mücadelesinde İran iradesi muzafferdir

İslami İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran milletinin her türlü tecavüz ve zorbalık karşısında hiç bir zaman başını öne eğmediğini ve eğmeyeceğini belirterek; ”İranlıların iradelerle mücadelede Amerika’yı yenilgiye uğratacağını’ söyledi.

İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dün Çarşamba günü, hükümetin üst düzey yöneticileriyle oturumunda, Amerika’nın nükleer anlaşmadan çıkmasına temas ederek, ”ABD’nin nükleer anlaşmadan çıktığını bildirmesinin üzerinden 51 gün geçen süre içinde bütün ülkeler, Trump ve yönetimini kınamış ama hiç kimse İran’ın geri adım attığını veya yaptırımdan korktuğunu söylememiştir aksine, herkes İran’ın üstün zekası ve tedbirinden bahsetmiştir’ dedi.

Nükleer anlaşmanın hala geçerliği olduğunu belirten Ruhani, ”Amerikalılar, siyonistler ve bölgede İran’ın kötülüğünü isteyenler Amerika’nın nükleer anlaşmadan çıkmasıyla İran’ın da hemen ardından bu anlaşmadan çıkacağını sanıyorlardı ama İran duygusal hareket etmedi ve acele karar almadı’ dedi.

İslami İran Cumhurbaşkanı, Amerika’nın KOEP anlaşmasından çıkması ve İran karşıtı .abkıların artması sonrası üç çözüm yolu olduğunu ve bunların ilkinin, İran’ın Amerika karşısında teslim olması ve Trump’ın dediği her şeyi kabul etmesi olduğunu ancak akıllı ve vatansever hiç bir insanın böyle bir çözüm yoluna kabul edemeyeceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ikinci yolun ise, Amerika karşısında iç ihtilafların devamıyla birlikte Amerikan karşısında direnmek ve İran’a önemli zararın verilmesini kabul etmek olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı İran İslam Cumhuriyetinin Amerika karşısında izlemesi gereken üçüncü yolun ise kesinlikle Amerika’nın karşısında teslim olmamak, kendi tarihi milli onurunu korumak ve ve Amerika’yı iradeler savaşında dize getirmek olduğunu belirterek İran’ın Amerika ile mücadele hususunda bu üçüncü şıkkı seçtiğini ve Amerika’yla iradelerin mücadelesinde Amerika’ya diz çöktüreceğini söyledi.

3. Şık, İran halkının onuru, yüceliği ve iftiharı ile uyumludur ve bu çözüm yolu İslam İnkılabının 40 yıllık hayatı boyunca tecelli etmiştir. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin 82 milyon İran halkı adına Amerikanın yayılmacı ve sultacı girişimleri karşısında İran’ın ve halkının yapması gereken şeyi dile getirdiği bu üçüncü şık gerçekte İslam İnkılabının zaferiyle birlikte muhtelif alanlarda kendini gösteren “Biz başarırız” sloganın bir nevi açıklamasıdır.

Zorbacı saldırgan güçlere karşı direniş ve mukavemet İran halkının yabancı olduğu bir durum değil, bugün İran’da muhtelif bilimsel, tıp, savunma, askeri ve hatta spor dallarında elde edilen kazanım, başarı ve iftiharlar tamamen yerel bilime dayalı bir durumdur. İslam İnkılabının zaferiyle birlikte baskı ve yaptırım hep İran halkının yanı başında var olmuş ve tecrübeyle ispatlanmıştır ki ilerleme, kalkınma ve izzet sahibi olmanın tek yolunun çelik gibi bir iradeye sahip olmaktan geçmekte. Bu irade Saddam rejimi tarafından İran’a yönelik başlatılan sekiz yıllık savaş döneminde  hak cephesinin zaferi ve batıl cephesinin tümüyle hezimeti, iradeler mücadelesi tarihinde iftiharla kayıtlara geçmiştir.

İran’ın sekiz yıllık eşit olmayan bir savaştan galib çıkması, değer verilmesi gerekin önemli bir tecrübe olarak tüm İranlıların benliklerine işlemiş bulunmaktadır. Bu iradenin bir örnek ve model olması ise bugün başka bir mücadele alanında geçerlidir.

ABD Başkanı Donald Trump, KOEP nükleer anlaşmasından çıktıktan sonra İran halkına karşı şimdi de ekonomik savaş başlatmıştır ve muhtelif yöntemlerden yararlanarak İran etrafındaki çemberi daraltmaya çalışmakta. başka ülke yetkililerini de İran aleyhindeki yaptırımlarda Amerika’nın yanına alabilmek hedefiyle Amerikalı yetkililerini muhtelif ülkelere diplomatik gezileri Trump yönetiminin programlarından biridir. Nitekim bu meseleyle ilgili olarak ABD’nin BM daimi temsilcisi Nikki Haley dün Çarşamba günü Yeni Delhide Hindistan başbakanı Narenda Modi ile bir araya gelerek, Hindistan’dan İran’dan satın aldığı petrolü durdurmasını istedi, bundan önce de diğer Amerikalı yetkililer İran’dan petrol satın alan ülkelerden bunu durdurmalarını istemişti.

Amerikalı yetkililerin bu ahlaksız girişimlerine tepki gösteren İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi, İran’ın kendi iç kapasiteleri ve dinamizmlerine dayanarak Amerika ambargoları karşısında duracağını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.