Amerikan enstitüsünden İran’ın ekonomideki başarısı itiraf edildi

  • 31 Aralık 2017
  • 1.282 kez görüntülendi.
Amerikan enstitüsünden İran’ın ekonomideki başarısı itiraf edildi

Amerikan Barış Enstitüsü, yayınladığı raporda, İran ve 5+1 grubu arasında 2015’de nükleer anlaşma ardından, İran’ın onlarca milyar dolarlık anlaşmalar imzaladığını, bu doğrultuda petrol, uçak alımı, enerji, sağlık gibi alanlarda dünyanın çeşitli ülkeleri ve şirketleriyle ciddi ticari işbirliğini girdiğini bildirdi.

Sözkonusu enstitü, İran’a yönelik yaptırımların kalkmasından sonra İran’ın başta petrol sanayi olmak üzere bir çok alanda çok önemli kalkınma gerçekleştirdiğini bildirdi.

Amerika Barış Enstitüsü, İran’ın enerji alanındaki ilerlemesi sürdüreceği ve özellikle Güney Pars petrol havzasını kalkındırmaya büyük önem verdiği ve bununla ilgili olarak ve güneş enerji santrallarının yapımıyla ilgili 7 milyar dolarlık anlaşma imzaladığını bildirdi.

Raporda, İran ve Avrupa arasında ticaret hacminin yüzde 94 oranında artış kaydettiği, İran’ın yaptırımların kalkmasından sonra  ekim 2017’e kadar   başta avrupa olmak üzere dünyanın değişik yerlerinden 14 milyar dolarlık yabancı sermayeyi çektiğine vurgu yapıldı.

Amerikan başkanı Trump ile ondan önceki Amerikan hükümetinin İran’a karşı siyasetlerine rağmen dünya ülkelerinin İran’la  başta ticari olmak üzere her alanda ilişkileri geliştirmek istedikleri görülürken Amerika, bu konuda neredeyse yalnız kalmış durumdadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.