Arabistan, Güney Doğu Asya’yı da Karıştırıyor

  • 01 Haziran 2017
  • 1.214 kez görüntülendi.
Arabistan, Güney Doğu Asya’yı da Karıştırıyor

IŞİD terör örgütüne bağlı terör örgütlerinin Filipinlerin güneyinde halen güç gösterisinde bulundukları bir sırada Filipinler güvenlik kaynakları özellikle Arabistan ve Türkiye vatandaşı teröristlerin de Filipinlerdeki terör örgütleri içinde ellerine silah alarak Filipinler devletine karşı saldırıda bulunduklarını bildirdiler.

Filipinli bir güvenlik yetkilisi Filipinler GMA televizyonuna yaptığı açıklamada IŞİD’e bağlı Maote terör örgütü içinde Arabistan, Endonezya, Malezya, Pakistan, Çeçen, Yemen, Hindistan, Fas ve Türkiye vatandaşlarının bulunduğunu bildirdi.

Bu habera göre son dönemde Filipinlerin Mindanao adasını işgal eden 500 teröristen 40’ı son dönemde Ortadoğu bölgesinden Filipinlere getirtilmişlerdi.

Maravi şehrinin bir bölümü dün Maote terör örgütüne bağlı 100 kişi tarafından işgal edilmiş bunun üzerine Filipinler cumhurbaşkanı Mindano adasında sokağa çıkma yasağı ilan ederek ordudan bölgenin teröristlerden temizlenmesi için geniş operasyonlar başlatmalarını istemişti.

Bu gelişme ise  son dönemde Irak ve Suriye’Den IŞİD terör örgütü üyelerinin başka yerlere aktarıldıkları yönündeki uzmanların açıklamasını doğrular mahiyettedir. Zira son dönemlerde IŞİD terör örgütünün ardı ardına almış olduğu ağır yenilgiler ardından IŞİD terör örgütü kendi güçlerini bölgeden firar ettirircesine alelacele çıkararak Afganistan, Endonezya, Malezya ve Filipinler gibi hedeflere intikal ettirmiş bulunmaktadır. Bu arada Güney Filipinlerde daha önceden Maote gibi terör örgütü mevcuttu, söz konusu IŞİD teröristlerin bu örgütün çatısı altına girmesi daha hızlı olmuş ve yeni bir örgütlenmeye gerek kalmamış ve hatta derhal bu ülkede mevcut hükümete karşı silahlı eylemlere başlamışlardır bile.

Nitekim güvenlik ve siyasi çevreler, IŞİD’in doğu hilafetinin Güney doğu Asya bölgesinde veya Malezya’nın bazı bölgelerinde kurulmak istendiği konusunda uyarıda bulunmakta ve bu konuda şimdiden gerekli önlemler alınarak IŞİD terör örgütünün bu bölgelerde kök salmadan önce yok edilmesi zaruretini bildirmekteler. Fakat burada asıl önemli olan husus tekfirci Vahhabi zihniyetinin kaynağı Suudi Arabistan bu bölgelerde de IŞİD terör örgütüne gerekli imkan ve ortamı sağlamakta olup ve bu hususta din uleması, uzaman ve görüş sahiplerinin tüm ihtar ve uyarılarına rağmen dünya ülkeleri bu konuda üzerlerine düşeni yerine getirmemekte ve bu bölgelerde IŞİD terör örgütünün yapılanmasına sadece seyirci kalmaktalar. Özellikle Malezya yönetimi bu hususta kendine yapılan uyarıları ne yazık ki dikkate almamış bulunuyor. Nitekim terörizmin merkezi ve asıl finansmanı konumunda olan Suudi rejimi, bir Amerikan planı olan sözde Kral Salman barış merkezinin ikinci bir şubesini de Malezya’da açmış ve bununla da bu bölgede söz konusu terör örgütlerine yakın bir konumda bulunarak ileride bu husustaki gerekli koordineyi daha iyi sağlamaya çalışmaktadır.

Diğer yandan son dönemlerde IŞİD terör örgütünün saldırısına hedef olan ve bir çok vatandaşını bu hususta kurban veren Endonezya Cumhurbaşkanı bu ülkedeki etkili ve aktif terör gruplarına karşı ciddi bir mücadele vermek ve söz konusu örgütlerin bu ülkedeki temsilcilik ofislerini kapatmak suretiyle, Vahhabilerin Endonezya’daki faaliyetlerinin içerdiği tehlikenin vahametini daha iyi kavradığını göstermiştir. Suudi Arabistan ile yakın ilişki içinde olan  ve son  hükümet karşı şiddet eylemlerinin asıl koordine eden olduğu açıklanan Endonezya’da sözde İslam savunucuları adında radikal ve şiddet yanlısı bir örgütün lideri Razık Şehab’ın tutuklanması da bu doğrultuda atılmış adımlardan biridir.

Muhtelif uyduruk isimlerle bu gibi örgüt ve grupların söz konusu bölgede mantar gibi artması vahhabilerin tüm yönü ve gücüyle bu bölgeye yöneldiğini ve faaliyetlerini bu bölgede odakladığını gösteriyor. IŞİD ve Vahhabiler bununla Ortadoğu bölgesindekii yenilgilerini telafi etmek ve dağılan güçlerini bir araya toplanarak yeniden güç kazanmayı hedeflemektedir.

Her halükarda kendi dikkat ve eğilimini son dönemlerde Suudi rejiminin girişimleri ve katkılarıyla Güney doğu Asya bölgesine yönlendiren IŞİD terör örgütüne ve yeni odaklanmasına karşı kararlı bir mücadelenin verilmesi bölge ülkeleri arasında yakın bir işbirliği ve siyasi uyanıklığı zaruri hale getirmektedir..

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.