Arabistan sınır bölgelerini boşaltıyor/Arabistan niçin Yemenle sınır olan bölgelerdeki vatandaşlarından korkuyor?

  • 17 Ağustos 2016
  • 812 kez görüntülendi.
Arabistan sınır bölgelerini boşaltıyor/Arabistan niçin Yemenle sınır olan bölgelerdeki vatandaşlarından korkuyor?

Arabistan aceleci bir girişimle Yemenle sınır olan bölgelerdeki vatandaşlarını bu bölgeleri boşaltmaya zorladı. Bazı uzmanlara göre Arabistan bu bölgede bulunan kabilelerin halk komitelerine katılmasından korktuğu için böyle bir girişimde bulundu.

Daha önce Arabistan’ın Yemenle sınır olan şehir ve köylerdeki kabilelerin Al-i Suud rejimi tarafından bu bölgeleri boşaltmaya zorlandığına dair haberler yayınlanmıştı. Ama son günlerde sanal alemde ve bazı haber ajanslarında yayınlanan görüntüler ve videolar bu haberlerin doğruluğunu kesin bir şekilde teyit etti.

Suudi Arabistan aceleci ve acayip bir girişimle Yemenle sınır olan bölgeleri sakinlerinden boşaltmaya başladı. Al-i Suud rejimi bu bölgelerde yaşayan kabileleri evlerini barklarını terk etmeye mecbur ediyor.

Verilen haberlere göre Suudi Arabistan’ın Yemenle sınır olan bölgelerini boşaltmasının sebebi şuydu ki Al-i Suud bu bölgelerde yaşayan kabilelerin Yemen halk komitelerinin mücahitleri ve Ensarullah hareketi ile birlik ve beraberlik içine girmesinden korkuyor ve bu kabilelerin Yemen Husileri ile görüşüp onlara destek noktasında anlaştıkları ihtimalini veriyor.

Siyaset uzmanları da yaptıkları açıklamalarda Arabistan’ın Yemenle olan sınır bölgelerindeki bu geniş çaplı boşaltmanın sebebinin Arabistan’ın bu bölgelerde yaşayan kabilelere karşı olan korkusu olduğunu bildiriyorlar. Özellikle bu kabilelerin bir çoğunun Al-i Suud’un savaş çığırtkanlıklarından rahatsız oldukları dikkate alındığında bu kabilelerin reislerinin halk komiteleri ve Ensarullah hareketi ile askeri anlaşmaya varma ihtimalleri bulunmaktadır.

Arabistan’ın sınır bölgelerinin boşaltılma emri Suudi savunma bakanı olan kötü şöhretli şehzade Muhammed b. Salman tarafından şahsen verildi. Ayrıca bu emir, Yemenli mücahitlerin son ilerlemeleri ve zaferlerinin ardından Arabistan’ın sınır bölgelerine yaklaştıkları ve Mücahitler ile sınır bölgelerdeki kabileler arasında anlaşma ihtimali güçlendiği bir sırada verildi.

Suudi Arabistan, yaklaşık olarak 16 ay önce Yemen’in sivil ve nizami olmayan yerleşim bölgelerine saldırılarını başlattı ki bu müddet içerisinde binlerce Yemenli kadın ve çocuk katledildi. İnsan hakları savunucusu kuruluşların hazırladıkları raporlara göre bu ülkenin halkının yüzde 81 oranı acil insani yardıma muhtaçlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.