Avrupa İran’la mali kanalı yürürlüğe koymak için çaba gösteriyor

  • 15 Kasım 2018
  • 1.478 kez görüntülendi.
Avrupa İran’la mali kanalı yürürlüğe koymak için çaba gösteriyor

Avrupalı diplomatlar, ABD’nin İran’a karşı yaptırımlarının ardından, İran ve Avrupa Birliği arasında yeni bir mali kanalın bulunması yönündeki çabalara Avusturya’nın karşı çıkmasına rağmen, Almanya, Fransa ve İngiltere, Lüksemburg’da mali kanalı yürürlüğe geçirmek için bir araya gelecekler.

Reuters’in verdiği habere göre, isimleri açıklanmayan Avrupalı diplomatların, İran’la ticareti savundukları ve bununla ilgili görüşmelere başladıkları bildiriliyor.

Avusturya’nın AB ve İran arasında yeni bir mali kanalın açılmasına karşı çıkmasının ardından Almanya, Fransa ve İngiltere, İran ve AB arasında  ticari ve iktisadi ilişkilerin devam etmesine vurgu yaparak nükleer anlaşmanın korunması gerektiğinin altını çiziyorlar.

İran İslam Cumhuriyeti ise Avrupa Birliği’nin nükleer anlaşmadaki taahhütleri çerçevesinde İran’ın haklarını temin etmeleri gerekirken, Amerika’nın isteklerine boyun eğmeleri halinde İran’ın  2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan çekilebileceği  uyarısında bulunuyor ve AB’ye, mali kanalı yürürlüğe geçirmesi için kısıtlı bir zamanın verildiğini bildirmektedir.

Amerika’nın İran’la varılan nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından başta Rusya ve Çin gibi güvenlik konseyi daimi üyeleri dahil dünyanın çoğu ülkeleri ABD’nin bu girişimine  tepki gösterdiler ve ABD’nin yaptırımına tabii olmayacaklarını ilan ettiler. Bunun üzerine de Amerika İran’a uyguladığı petrol yaptırımından 8 ülkeyi muaf tutmak zorunda kalmıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.