Ayetullah Mekarim Şirazi: Kuran-ı Kerim, Anlamak ve Uygulamak İçin Okunmalıdır

  • 30 Mayıs 2015
  • 908 kez görüntülendi.
Ayetullah Mekarim Şirazi: Kuran-ı Kerim, Anlamak ve Uygulamak İçin Okunmalıdır

Ayetullah Nasır Mekarim Şirazi yayımladığı mesajında, Kur’an-ı Kerim tilavet ve tefsirinin, Kur’an’ı anlamak ve uygulamak için bir mukaddime olduğuna dikkat çekti ve bu bilincin oluşturulmasının gereğini vurguladı.

Ayetullah Nasır Mekarim Şirazi, ülke genelindeki camilerde düzenlenen tilavet ve tefsir programlarının mücrileri olan Kur’an hizmetkârlarını onure etmek amacıyla düzenlenen sempozyuma bir mesaj gönderdi. İmam Ali (a.s) ve Allame Tabatabai Daru’l-Kur’an kurumları sorumlusu Murtaza Necefi Kuddusi tarafından okundu.

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

Bana Müslümanlardan olmam ve Kur’an’ı tilavet etmem emredildi. (Neml 91-92)

Kur’an’ı tilavet etme konusu, Kur’an’da çokça vurgulanmış olan bir meseledir. Öyle ki Peygamber (s.a.a), Kur’an’ı tilavet etmeyi kendi vazifelerinden biri olarak beyan etmiştir.

Kur’an şöyle buyuruyor: “Kur’an’dan (sizin için) müyesser olanı okuyun.” Yani imkânınız ölçüsünde Kur’an’ı okuyun diyor. Dolayısıyla Kur’an kıraati, bir Müslümanın günlük hayatındaki en önemli programlarından birini oluşturmalıdır. Nitekim Yüce Peygamber ve Ehlibeyt imamları da Kur’an’la en fazla ünsiyet kurmuş insanlar olarak bazen Kur’an-ı Kerim’den günde on cüz tilavet etmişlerdir.

Eğer Kur’an tilaveti yeryüzünün en üstün merkezleri olan camilerde müminlerin yoğun katılımıyla icra edilirse, kesinlikle “nurun ala nur” (bu nur üstüne nur) olur.

Son yıllarda camilerde Kur’an tilavetinin gelenekselleşmiş olması sevindirici bir gelişmedir. Ülkedeki camilerin çoğunda vakit namazlarının ardından bir veya birkaç sayfa Kur’an okunmakta ve bazı camilerde de okunan ayetler cemaat imamı tarafından açıklanmaktadır. Böylece cemaat Kur’an maarifi ve din ahkâmı ile aşina olmaktadır.

Fakat bununla da yetinilmemelidir. Amaç Kur’an’ı anlamak ve amel etmek olmalıdır.

“Tilavet-i Nur” projesi kapsamında camilerde Kur’an tilaveti ve tefsirinin yaygınlaştırılması son derece kıymetli bir program olup her türlü takdirin üzerindedir. Ümit ediyorum ki bu, Kur’an kültürünü yaygınlaştırma ve insanların bu yüce kitapla ünsiyet kurmaları; böylece ilahi kelam nurunun insanların davranışlarına yansıması yolunda atılmış önemli bir adım olur.

Ülke genelindeki camilerde uygulanan bu projede yer almış ve şu anda kutsal Meşhed kentinde düzenlenmekte olan bu anlamlı programa iştirak etmiş tüm kardeşlerime teşekkür eder ve muvaffakiyetlerinin devamını Yüce Allah’tan niyaz ederim.

Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.