Ayetullah Muhammed Mehdi Asifi, Hakk’a Yürüdü

  • 05 Haziran 2015
  • 1.144 kez görüntülendi.
Ayetullah Muhammed Mehdi Asifi, Hakk’a Yürüdü

Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının Rehberi Seyyid İmam Ali Hamaney’in Necef-i Eşref temsilcisi Ayetullah Muhammed Mehdi Asifi, Hakk’a yürüdü.

Bir süredir hastanede tedavi gören Ayetullah Asifi, dün sabah namazından sonra İlahi davete icabet etti.

Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının Rehberi Seyyid İmam Ali Hamaney’in Necef-i Eşref temsilcisi ve Dünya Ehlibeyt (a.s) Kurultayı Yüksek Konseyi Üyesi Ayetullah Muhammed Mehdi Asıfi hakkın rahmetine kavuştu. Ayetullah Asifi bir süredir hastanede tedavi görmekteydi. Merhum Ayetullah Asifi’nin naşı bugün Kum şehrinde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verileceği belirtildi.

Ayetullah Muhammed Mehdi Asifi’nin Hayatı (1937 – 2015)

Muhammed Mehdi Asıfi 1937 yılında ilim ve marifet ehli bir ailede dünyaya geldi. Babası, Ayetullah Şeyh Ali Muhammed Burucerdi Asifi İlmi Havzanın Ulema, Müçtehit ve zamanın ariflerinden biri idi. Fıkıh, usul ve tefsir ilminde çok kıymetli eserler geride bırakmıştır. Bu eserlerin bir kısmı o günlerde ya müstakil olarak veya bilimsel dergilerde yayınlanmıştır. Annesi merhum Muhakkik Iraki, Naini ve İsfahani’nin fıkıh ve usul derslerine katılıp geride çok değerli eserler bırakan, zamanın meşhur fakihlerinden Ayetullah Şeyh Muhammed Taki Burucerdi’nin kızıdır.

Eserlerinden en önemlileri şunlardır: usul ilminde “Nihayetu’l Efkar” ve fıkıh ilminde “Urvetu’l Vuska” kitabına yazdığı “haşiye istidlali” kitaplarıdır.

Ayetullah Asifi, mukaddime ve satıh derslerini Necef’te babası ve bir grup medrese büyüklerinin yanında okudu. Aynı şekilde yükseköğrenim (dersi hariç) derslerini zamanın en büyük üstatlarından alarak onların marifet denizinden yararlandı. Üniversite eğitimini ise aynı şekilde yüksek lisans olarak Bağdat’ta tamamlamıştır. Siyasi faaliyetler de ise Irak rejimine karşı yirmi beş yıl hizmet etmiştir. Aynı şekilde Davet Partisinin genel başkanlığını yaklaşık olarak otuz yıl yürütmüştür…

Necef ve Kum İlmi Havzalarında fıkıh, usul, felsefe ve Kur’an-ı Kerim tefsiri derslerini ve Kum İlmi Havzasında ise fıkıh, harici usul derslerini on yıldan fazladır vermekteydi. Arapça ve Farsça dillerine tam olarak musallattı. Yazdığı kitaplar Farsça, Urduca, Türkçe, İngilizce, Fransızca ve kürtçe dillerine tercüme edilmiştir.

Üstatları

Mukaddime ve Satıh derslerinde

Merhum Ayetullah Mir Seyyid Ali Saveci, Merhum Hüccetü’l İslam Şeyh Muhammed Hicarbaşi Sultani, Hüccetu’l İslam ve’l Müslim’in Şeyh Ali Kazuruni, Hüccetü’l İslam ve’l Müslim’in Merhum Şeyh İsmail Kazuruni, Ayetullah Müderris Afgani, merhum Babası Ayetullah Şeyh Ali Muhammed Asifi Burucerdi, Merhum Ayetullah Sadrettin Badkubi, Merhum Ayetullah Şeyh Müçteba Lenkerani ve Merhum Ayetullah Seyyid Esedullah Medeni’dir.

Felsefede

Ayetullah Şeyh Müslim Melekuti Serabi ve Merhum Ayetullah Şeyh Muhammed Rıza Muzaffer.

Fıkıh ve Usul (dersi haric)

Ayetullah Uzma Seyyid Ebu’l Kasım Hoi, Ayetullah Uzma Seyyid Muhsin Hekim, Ayetullah Uzma İmam Humeyni, Ayetullah Uzma Seyyid Abdullah Şirazi, Ayetullah Seyyid Muhammed Ruhani, Ayetullah Mirza Bakır Zencani, Ayetullah Şeyh Hüseyin Hilli ve Ayetullah Mirza Haşimi Amuli’dir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.