Azerbaycan Müslümanlar Birliği Hareketi Lideri Bagırzade, Kobustan Hapishanesine İntikal Edildi

  • 31 Temmuz 2017
  • 1.134 kez görüntülendi.
Azerbaycan Müslümanlar Birliği Hareketi Lideri Bagırzade, Kobustan Hapishanesine İntikal Edildi

Azerbaycan Cumhuriyeti’nde iktidardaki İlham Aliyev yönetimi, hala dindarları eziyet etmek ve onları psikolojik ve fiziki işkenceden geçirmek peşindedir.

Kafkasya Kültür Merkezi’nin aktardığı habere göre, Azerbaycan Cumhuriyeti Müslümanlar Birliği Hareketi Lideri Hüccetül-İslam Talih Bagırzade korkunç Kobustan hapishanesine taşınmıştır.

Şimdiye kadar Bakü yönetimi Azerbaycan Cumhuriyeti’nin önde gelen din adamlarından Talih Bagırzade’nin hangi gerekçe ile Kobustan’a intikal ettirildiği konusunda bir açıklama yapmış değil.

Son sıralarda, Azerbaycan Cumhuriyeti İslam Partisi Lideri Muhsin Semedov da Kobustan hapishanesine gönderildi.

Bu olayın ardından Bakü merkezli medya, Müslümanlar Birliği Hareketi Lideri Talih Bagırzade’nin akrabalarından Abbas Hüseyinov ve Cebbar Cebbarov’un da korkunç bir hapishane olduğu ifade edilen Kobustan’a gönderileceğini duyurdu.

Hatırlanacağı üzere Hüseyinov ile Cebbarov, 2015 yılında Nardaran’daki olaylar sırasında tutuklandı.

Bu gelişmelerin ardından Bakü merkezli bazı basın, Bakü yönetiminin bütün dindar Azerileri, Kobustan hapishanesine taşımak istediğini bildirdi.

Hac Talih Bagırzade, Nardaran olayı ile ilgili duruşma sırasında, Nardaranlı tutukluların avukatı Fars Namazlı’ya, hapishane yetkililerinin işkence için bu kişileri Kobustan’a götürdüklerini söylemiştir.

Hiç görülmemiş şekilde eziyet ve işkence görmelerine rağmen, Azeri dindarlar kendi inançlarından vazgeçmedikleri gibi, kendi maneviyatlarını daha da takviye etmiş bulunuyorlar.

Azerbaycan Cumhuriyeti Müslümanlar Birliği Hareketi Lideri Hac Talih Bagırzade de 26 Kasım 2015 yılında Bakü’nün çevresinde yer alan Nardaran kasabasında Hüseyni -as- Erbain’i arifesindeki matem merasiminde tutuklandı.

Talih Bagırzade dahil Nardaran olaylarından tutuklanan bütün kişiler, “kasten adam öldürmeye çalışma” ve yasa dışı olarak silah taşıma gibi boş suçlamalardan dolayı yargılanarak, uzun süreli hapis cezalarına çarptırılmışlardır.

Boş yere Azeri dindarlar ve din adamlarının hapse atılmaları, Bakü yönetimi ile Azerbaycan’daki Müslüman halk arasında derin bir mesafe ve uçurumun olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır.

Bu uçurumu, Bakü yönetiminin halkın desteğinden yoksun olduğu şeklinde yorumlamak gerekiyor.

Bu bağlamda, Orta Asya ve Kafkasya gelişmelerini takip eden uzmanlardan Cevad Miri Mineg şöyle ifade ediyor:

“Orta Asya ve Azerbaycan Cumhuriyeti dahil Güney Kafkasya’da halk ile iktidar arasındaki uçurum, köklü ve derin zıtlaşmaya neden olmuştur. Çünkü Bakü yönetimi, ülkedeki Müslüman toplumun kültür ve tarihi ile bağdaşmayan bir politika takip ediyor ve bu da bir nevi derin uçuruma sebebiyet vermiştir.”

Siyaset uzmanı ve üniversite hocalarından Asıf Hacızde de bu bağlamda şöyle bir tahminde bulundu:

“Aliyev yönetimi, gelecek 20 yılda meşruiyet krizi ile karşı karşıya kalacak. Zira, meşruiyetini halktan almayan yönetim, dağılacak. Serbest bilgi akışı ve kitle iletişim araçları yüzünden Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkmenistan gibi ülkeler artık 100 yıl öncesi gibi yönetilemez.”

Konuyu toparlayacak olursak şunu ifade etmeliyiz ki; ülkenin üst düzey din adamı Hac Talih Bagırzade’nin en korkunç hapishanelerden biri sayılan Kobustan’a taşınması başta olmak üzere Azerbaycan Cumhuriyeti’nde din aktivistlerine arta gelen baskı ve işkenceler, Bakü yönetiminin meşruiyet krizinin yanısıra, diğer mezhep aktivistleriyle mücadele bedelini arttırmış olacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.