Bağdat yönetimi bir kez daha Irak Kürdistan’ın bölünmesine karşı çıktı

  • 01 Ağustos 2017
  • 1.128 kez görüntülendi.
Bağdat yönetimi bir kez daha Irak Kürdistan’ın bölünmesine karşı çıktı

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı bir kez daha Bağdat’ın Irak Kürdistan bölgesinin bağımsızlığı amacıyla yerel Kürt yönetimi tarafından referandum düzenlenmesine karşı çıktı.

Bağdat yönetiminin muhalefetine rağmen Irak Kürdistanı yerel yönetimi ve siyasi partileri 30 Temmuz tarihinde Bağdat yönetimi ile görüşmelerde bulunması amacıyla bir heyete oluşturdu.

Öte yandan Lübnan el-Mayadin televizyonuna konuşan Irak Cumhurbaşkanı yardımcısı Nuri Maliki, Kürdistan bölgesinin bağımsızlığı amacıyla düzenlenmek istenen referandumun kesinlikle her hangi yasal bir desteğinin bulunmadığını belirterek, Avrupa, Amerika, İran İslam Cumhuriyeti, Türkiye ve Arap ülkelerinden hiç birinin bu referandumu kabul etmediklerini söyledi.

Bazı kesimlerin, Suriye ve Irak’ın parçalanması yönünde komplo hazırlamakta olduklarını ve bundan amacın ise İsrail’in çıkarlarının korunması olduğunu belirten Nuri Maliki, Irak ve Suriye ordusunun son zaferlerinin ve Fars körfezi Arap yönetimleri arasında baş gösteren anlaşmazlıklar ardından teröristlerin ağır yenilgileri sonrası bölgede denklemlerin Bağdat ve Şam yönetimleri yararına değiştiğini bildirdi.

Öte yandan Mehr Haber Ajansı’na konuşan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, “IKBY’in bağımsızlığı Kürt halkını zarara uğratacak ve asla yararlı bir girişim olmayacaktır” dedi.

İbadi, “Bu yasa dışı karar IKBY’e yönelik ciddi derecede tehlike oluşturacak ve olumlu sonuca varamayacaktır. Ayırca mevcut sorunları daha da arttıracağı için buna tamamen karşıyız. Biz, Kürtler de dahil Irak’taki tüm etnikler ve gruplara saygı duyarız, fakat herkesin oy birliğiyle kabul görülen anayasa çerçevesinde hareket edilmesinden yanayız. IKBY’in bağımsızlığı Kürt halkını zarara uğratacak ve asla yararlı bir girişim olmayacaktır. Bu bölgenin hangi sorunu Bağdat’tan ayrılarak son bulacaktır!?” değerlendirmesini yaptı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.