Bağlantısızlar Hareketi Toplantısında Amerika’nın Bölge Siyasetleri Şiddetle Kınandı

  • 22 Temmuz 2019
  • 9.362 kez görüntülendi.
Bağlantısızlar Hareketi Toplantısında Amerika’nın Bölge Siyasetleri Şiddetle Kınandı

Bağlantısızlar Hareketinin dışişleri bakanları zirvesi , ” uluslararası hukuka saygı ile barışın yayılması ve güçlendirilmesi ” mottosu ile Venezuela başkenti Caracas’ta Amerika’nın tek taraflı siyasetleri ve Washington’un tehditleri ve yaptırımlarının küresel barışı tehdit ettiği bir sırada düzenlendi.

Bu doğrultuda Venezuela dışişleri bakanı Jorge Arreaza Amerika’nın bu zirveyi ihlal etme peşinde olduğu uluslararası hukukun savunulması için iyi bir fırsat olarak değerlendirdi.
Arreaza Washington’un savaş ve terörizm araçlarını milletler aleyhinde kullandığına değinerek sözlerine şunları da ekledi: “Bağlantısızlar Hareketine üye ülkeler Amerika hükümeti karşısında ortak bir tutuma sahipler. Bu zirve ise Amerika’nın bu uluslararası kuruma üye ülkelerin aleyhindeki tehlikeli yaptırımlarının kınanması için iyi bir fırsattır. ”
Venezuela’da düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi zirvesi bu ülkenin aylardır Amerika’nın yaptırımları ve baskılarına hedef olduğu, ancak bir sonuca varmadığı bir sırada gerçekleşmektedir. Öyle ki şimdi de Venezuela’nın bu zirvede 120 ülkeden heyetlerin ve de uluslararası kurumların temsilcisi ayrıca konuk ülkelere ev sahipliği yapması Amerika’nın Venezuela’yı tecride sürükleme siyasetlerinin yenilgiye uğradığını açıkça gözler önüne sermiştir.
Venezuelalı siyasi bilimler uzmanı Walter Ortiz ise bu hususta şöyle bir değerlendirmede bulundu: “Bağlantısızlar Hareketi zirvesi barışın inşası ve işbirliklerin arttırılması için iyi bir fırsattır. Bu zirveden uluslararası siyasi ihtilafların çözülmesi için güçlü bir sistem olarak yararlanıp Amerika başkanı Donald Trump’ın sürekli uluslararası kuralları ihlalini kınamak gerekir. ”
Bağlantısızlar Hareketi zirvesi Amerika’nın tek taraflı siyasetlerinin küresel düzeni sabote ettiği ve dünya barışı için ciddi tehdit teşkil ettiği bir sırada gerçekleşmektedir. Bu yüzden Washington siyasetleri ile mücadele etmek bu zirveye katılan ülkelerin en büyük sorunlarından biri olarak ele alınması bekleniyor.
Bu zirveye katılan İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de “Amerika’nın tek taraflı radikal maceracılığının yeni dalgasının üye ülkelerin karşılaştığı en önemli sorun olduğuna değindi ve Amerika’nın oluşturduğu bu sorunun, uluslararası düzeyde yasanın egemenliğini zayıflatarak farklı şekillerde dünya çapında barış ve istikrarı tehdit ettiğini” belirtti.
Bağlantısızlar Hareketi dünyanın iki kutuplu düzeninin, ülkeleri büyük sorular ile karşı karşıya bıraktığı dönemde kuruldu. Böyle bir durumda bu hareketin oluşması, aslında küresel çapta iki kutupluluğa karşı ayaklanma şeklinde değerlendirebilirdi. Şimdi de Bağlantısızlar Hareketi zirvesi üye ülkelerin çok taraflı işbirliklerini geliştirme ve Washington’un tek taraflı siyasetleri ile mücadele ayrıca bu uluslararası kurumun güçlendirilmesi için iyi bir fırsattır.
Son yıllarda Washington’un tek yanlı siyasetleri sonucunda Amerika’nın ağır yaptırımlarına maruz kalan İran ve Venezuela makamları ise Bağlantısızlar Hareketinin aktif üyeleri olarak, düzenlenmekte olan zirvede bağımsız ve sağlam tutumlar sergileyerek üye ülkelerin daha fazla işbirliği yapmasını böylece küresel düzeyde yasaların egemenliğinin sağlanmasına ve Washington’un tek taraflılığı ile mücadeleye vurgu yapmaktadırlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.