Batı’da Kuran-ı Kerim’e yönelik saygısızlıkların devam etmesi

  • 03 Ağustos 2023
  • 106 kez görüntülendi.
Batı’da Kuran-ı Kerim’e yönelik saygısızlıkların devam etmesi

Müslümanların ve İslami ülkelerin iki Kuzey Avrupa ülkesi olan İsveç ve Danimarka’daki Kuran-ı Kerim’i yakma olaylarına karşı geniş çaplı itirazlar devam ediyor.

Müslümanların ve İslami ülkelerin iki Kuzey Avrupa ülkesi olan İsveç ve Danimarka’daki Kuran-ı Kerim’i yakma olaylarına karşı geniş çaplı ve ciddi tepkilerine rağmen ve BM Teşkilatı’nın da bu hakaret içeren tepkilerine rağmen, ve hatta bu iki ülkenin bu tür eylemleri önleme sözlerine ve laflarına rağmen bir kez daha bu iki ülkede Kuran-ı Kerim’e saygısızlıkta bulundular ve kışkırtma eylemlerini devam ettirdiler.

İsveç polisi üçüncü kez, İsveç vatandaşlığı alan Iraklı mülteci ” Selvan Momika'”ya meclis parlamento önünde bulunup Kur’an-ı Kerim yakma izni verdi. Yayınlanan videoya göre, kendisi ve suç ortağının İsveç parlamentosu önünde bu hakaret içerisi ve kışkırtıcı eylemi yaptıkları, Selvan Momika ve Selvan Nacem’in Kur’an-ı Kerim’e saygısızlık ettikten sonra kalabalığın önünde Kuran’ın sayfalarını yırtıp yaktığı görülmektedir. Bu konuda İsveç gazetesi Expressen daha önce Momika’ya Kur’an-ı Kerim’e ve Irak bayrağına yönelik iki hakaret eyleminde eşlik eden “Selvan Necm” adından naklen “Bu ülkede Kur’an-ı Kerim yasaklanana kadar bu eyleme devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da aşırı sağcılar bir kez daha Kur’an-ı Kerim’i yaktılar. İsveç ile İslam ülkeleri arasındaki ilişkiler geçtiğimiz hafta yaşanan bu hakaret içerisi ve kışkırtıcı eylemler nedeniyle gerilmişti ve Irak, İsveç büyükelçisini sınır dışı ederek maslahatgüzarını da geri çağırmıştı. İslam İşbirliği Teşkilatı  üyeleri de Pazartesi günü yaptıkları olağanüstü toplantıda İsveç ve Danimarka’da tekrar tekrar Kur’an-ı Kerim’e yapılan saygısızlığı şiddetle kınadılar. İsveç makamları tarafından bu tür eylemlere izin verilmeye devam edilmesinin kabul edilemez olduğunu ve bunların İsveç ve Danimarka’da tekrarlanmasını önlemek için gerekli adımların atılmamasından dolayı bu iki hükümeti de uyardılar.Bu açıklamanın devamında, İsveç ve Danimarka’nın ihmalinin altı da çizildi. . Bu iki ülkenin yetkililerinin bu eylemlerin tekrarını engellemeye çalışması da istendi.

 

Siyonist ajanlarının hakaretlerine Müslümanların ve İslam ülkelerinin ve hatta Birleşmiş Milletlerin sert tepkilerine rağmen,  Tel Aviv’le bağlantısı kesin olan Selvan Momika  gibi şahısların bu tür insanlık dışı eylemlerine rağmen, ancak Batılı ülkeler hala ifade özgürlüğü bahanesiyle başta Kuran yakmak olmak üzere İslami kutsal hususlara hakaret edilmesine izin veriyor. Batılı ülkeler BM’in bu tür eylemleri kınadığı ve bu eylemlere karşı çıktığı bir sırada kendi inatçı tavırlarını sürdürmektedirler. Bu bağlamda Birleşmiş Milletler Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak şöyle diyor: Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Moratinos, Kuran-ı Kerim sayfalarının şehrin merkezindeki bir caminin önünde yakılmasını açıkça kınadı”

 

Ferhan Hak şöyle dedi: Birleşmiş Milletler Yüksek Temsilcisi, bunun Kurban Bayramı’nı kutlayan Müslümanlara karşı çirkin bir saygısızlık olduğunu söylüyor. ” Ferhan Hak sözlerine şunları da ekledi: BM Yüksek Temsilcisi, temel bir insan hakkı olarak ifade özgürlüğünü korumanın önemini vurguluyor, ancak aynı zamanda kutsal kitaplara ve ibadet yerlerine ve dini sembollere ve mukaddesata saygısızlığın kabul edilemez olduğunu ve Batılıların ifade özgürlüğü ile alay ve küfür özgürlüğü arasındaki farkı kasıtlı olarak görmezden geldiğini düşünüyor. ”

İsveç ve Danimarka da dahil olmak üzere Batı’nın ve Batılı ülkelerin ifade özgürlüğü konusundaki çifte standartlarına bakıldığında, bu özgürlüğün ancak Batılı değerlerin sorgulandığı sırada yasak hale geldiği görülüyor. İslamofobi ve İslam karşıtlığı, Müslümanların kutsallığına hakaret gibi Batı’nın hor gördüğü konuları ele almak ve onları yaymaya çalışmak ise ifade özgürlüğü sayılıyor. Diğer durumlarda da Holokost meselesi veya mevcut savaş sırasında Rusya’dan yana tavır almak gibi durumlar kabul edilemezdir. Avrupa hükümetleri, bu alanda alışılmadık veya yetkisiz tutumlar sergileyen kişilere karşı sert tepki gösteriyor ve bir kez daha çifte standartlı tavrını ortaya koyuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.