Belçika mahkemesinde İran’ın hukuki zaferi

  • 24 Aralık 2014
  • 947 kez görüntülendi.
Belçika mahkemesinde İran’ın hukuki zaferi

Belçika mahkemesi 35 yıl hukuki mücadelenin ardından nihayet paha biçilmez antika eşyalar hakkında İran’ın lehine karar verdi.
Cumhurbaşkanlık enformasyon merkezinin bildirdiğine göre cumhurbaşkanlık uluslar arası hukuki işler merkezinden güvenilir bir yetkili yaptığı açıklamada, 35 yıl süren hukuki mücadelenin ardından, Belçika’nın Liyej kenti temyiz mahkemesi, Sarecbolan yakınlarında Horvin bölgesi antika eserleri ile ilgili davada İran lehine karar verdi.

Verilen karar uyarınca, İslam inkılâbından önce ve yasa dışı yollardan İran dışına götürülen ülkenin kültürel mirası olan antika eşyalar, bir kez daha İran’a geri getirilerek, kültürel miras kurumunda koruma altına alınacaktır.

Milattan yaklaşık 2 bin yıl önceye ait ve Horvin bölgesinde keşfedilen 300 tarihi eserlerden oluşan koleksiyon, yaklaşık 50 yıl önce Profesör Meleki adlı bir İranlı ile evlenen Fransız Volf Kariyus adlı bir bayan tarafından ve Belçikalı bir diplomatın yardımı ile gizlice ve parça parça yurt dışına götürüldü. Yaklaşık 28 yıl İran’da yaşayan Kariyus, artık hayatta değil.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.