Beşar Esad Suriye’nin Ciddi ve Dürüst Çabalara Olumlu Yaklaşımını Bir Kez Daha Belirtti…

  • 11 Şubat 2015
  • 745 kez görüntülendi.
Beşar Esad Suriye’nin Ciddi ve Dürüst Çabalara Olumlu Yaklaşımını Bir Kez Daha Belirtti…

Cumhurbaşkanı Beşşar el Esad bugün Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisi Stafan de Mistura ve ona eşlik eden heyeti kabul etti.

Halep Kentinde çatışmaların dondurulması yönünde de Mistura’nın planındaki yeni ayrıntıların ele alındığı görüşmede iki taraf olumlu ve yapıcı bir tutum sergiledi.

El Esad; Suriye’de krizin çözümüne katkı sağlayacak ve vatandaşların ve devlet kurumlarının güvenliğini sağlamaya yardımcı olacak herhangi bir girişim yada düşünceye Suriye’nin olumlu yaklaşımına bir kez daha vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı el Esad; Suriye’ye teröristlerin akışını ve finansına sınır koyma amacıyla kimi devletlerin Uluslararası  Güvenlik Konseyinin 2170 ve 2178 sayılı kararlara bağlı kalmalarına zorlanmaları gereğinin altını çizdi.

De Mistura daha sonra Suriye’nin tümüne model teşkil edecek Halep kentinde çatışmaların dondurulması için tüm tarafların işbirliği içinde olmaları umutlarını ifade etti.

Görüşmeye Başbakan Yardımcısı Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Velid el Muallim; Cumhurbaşkanlığı Siyasi ve Basın Danışmanı Büseyna Şaban, Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdat ve bakan müsteşarı Ahmet Arnus katıldı.

Siyasi Süreci Kolaylaştırma Üzerine Odaklanıyoruz

Suriye’den ayrılmadan önce gazetecilere kısa bir açıklama yapan BM Suriye özel temsilcisi de Mistura; bugün Cumhurbaşkanı el Esad ile bulunduğu görüşme ve iki gün süren Şam temaslarında yaptığı görüşmeleri ‘yoğun ve olumlu’ olarak nitelendirdi.

De Mistura mevcut süreç içinde çabalarında Suriye’deki krize siyasi çözüm sağlama amacıyla siyasi süreci kolaylaştırma üzerine odaklandığını belirtti.

Şam temaslarında Halep Kentinde çatışmaların dondurulması amacıyla BM’ye takdim ettiği planı masaya yatırdığını açıklayan de Mistura, görüşmelerin ayrıntılarına ilişkin bilgi veremeyeceğini söyledi.

De Mistura çabalarında ‘Suriye halkına yönelik şiddeti azaltmakla birlikte insani yardımların Suriyelilere daha düzenli ve daha fazla bir şekilde ulaşmasına’ çalıştığını belirtti.

Güvenlik Konseyinin 17 Şubat tarihinde Suriye’ye ilişkin düzenleyeceği oturuma katılma ve BM genel sekreterine rapor takdim etme azminde olduğunu ifade eden de Mistura; daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.