Beşar Esad: Yurtsever Muhalefet ile Kuklalar Birbirlerinden Ayırt Edilmelidir…

  • 26 Ocak 2015
  • 797 kez görüntülendi.
Beşar Esad: Yurtsever Muhalefet ile Kuklalar Birbirlerinden Ayırt Edilmelidir…

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar el Esad Amerikan Foreign Affairs Dergisiyle yaptığı röportajında; Suriye hükümetinin Moskova’da yapılacak görüşmelerde kiminle görüşeceği sorununa dikkat çekti. Suriye hükümetinin etki ve güce sahip kurumları ve ordusunun bulunduğuna dikkat çeken el Esad; lakin Moskova’da görüşülecek şahısların kimleri temsil ettikleri sorusunu öne çıkarttı.

El Esad; “kendileriyle görüşeceğimiz şahıslar kimi temsil ediyor. Soru budur. Muhalefetten bahsettiğin zaman bunun bir anlamı vardır. Doğal olarak muhalefetin bütün ülkelerde olduğu gibi parlamento ve müesseseler gibi yerel yönetimde temsilcileri vardır.. Kitlesel bir alt yapıya sahip bu muhalefetin yerine söz alacağı bir temeli olmalıdır. Hali hazırdaki krizdeki problemimiz bu tarafların somut olarak etkilerini sorgulamamızı gerektiriyor. Silahlı grupların defalarca ‘bu muhalefet bizleri temsil etmiyor bizler üzerinde de hiç bir etkisi yoktur’ dediklerinde amaç ve kasıtlarına dönmen gerekecek. Buna istinaden somut açıdan bakacak olursak, eğer verimli bir diyalog yapmak istiyorsan bu diyalogun hükümet ile bu silahlı gruplar arasında yapılması gerekiyor. Gerçek budur..” dedi.

Sözlerine devam eden el Esad; “Muhalefetle tartışma konusunda başka bir etken daha bulunuyor. Aslında Suriye halkının çıkarına çalışan manasıyla ulusal bir muhalefetin bulunması gerekiyor. Ama sözü edilen muhalefet temsilcilerinin aralarında Amerika’nın da bulunduğu Türkiye, Katar veya Suudi Arabistan veyahut da herhangi bir Batılı ülkenin elinde kuklalar bulunmaktadır. Bu muhalefetin en başta Suriyeli olması gerekiyor. Şüphesiz ben bu sözlerimle tüm muhalefet temsilcilerini kastetmiyorum” şeklinde konuştu.

El Esad; Suriye’de gerçekten halkın çıkarlarına çalışan ulusal bir muhalefetin bulunduğunu belirtti. Dolayısıyla söz konusu vatan olunca ulusal muhalefet ile sadece kukla olan şahsiyetlerin birbirinden ayıt edilmesi gerektiğini belirten el Esad; her diyalogun verimli olacağı yönünde bir kaidenin de olmadığına işaret etti.

Suriye hükümetinin dış ülkelerin desteklediği muhalefet güçleriyle bir araya gelip gelmeyeceği sorusuna cevabında el Esad; “Bütün herkesle diyaloga oturacağız hiç bir şartımız yok. Lakin bir sonuca varmak istiyorsan her birine kimi temsil ettiğini sorman gerekiyor. Bunu kastediyorum..” cevabını verdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.