Birleşmiş Milletler, Arakan önergesini kabul etti

  • 06 Aralık 2017
  • 1.029 kez görüntülendi.
Birleşmiş Milletler, Arakan önergesini kabul etti

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsan Hakları Konseyi’nde kabul edilen önergeyle Myanmar’da Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı “sistematik” ve “apaçık” insan hakları ihlal ve istismarları güçlü ÅŸekilde kınandı.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Ä°nsan Hakları Konseyi’nde Myanmar’daki Arakanlı Müslüman nüfusun durumunu ele aldığı özel oturumunda sunulan önerge 33 lehte, 3 aleyhte ve 9 çekimser oyla kabul edildi.
Kabul edilen önergede, BM Ä°nsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin’in, Arakanlı Müslümanlara karşı yapılan insan hakları ihlallerini takip ederek sözlü ve kapsamlı raporlarla konseyi bilgilendirmesi talep edildi.
Önergede, Arakan eyaletinin kuzeyinde Müslüman azınlığa karşı yürütülen “sistematik” ve “apaçık” insan hakları ihlal ve istismarları, cinayet, tecavüz, iÅŸkence ve keyfi tutuklamalar kınandı.
BM Ä°nsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin, konseyin açılışında yaptığı konuÅŸmada, Arakanlı Müslümanların öldürüldüğünü, tecavüze uÄŸradığını, sistematik olarak köylerinin, evlerinin ve mallarının harap edildiÄŸini belirterek, “Kimse, soykırım unsurlarının varlığını inkar edebilir mi?” ifadesini kullanmıştı.
Uluslararası Myanmar Bağımsız AraÅŸtırma Misyonu BaÅŸkanı Marzuki Darusman ise Arakanlı Müslümanlara karşı 25 AÄŸustos’tan bu yana uygulanan “aşırı ÅŸiddet eylemlerini” maÄŸdur ve tanıklardan dinlediklerini belirterek, “Kanıtların bizi götürdüğü yere kadar gideceÄŸiz.” ÅŸeklinde konuÅŸmuÅŸtu.
Türkiye’nin BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Naci Koru da konseyde yaptığı konuÅŸmada, Arakanlı Müslümanların gönüllü, güvenli ve onurlu ÅŸekilde evlerine dönmelerinin saÄŸlanması gerektiÄŸini belirtmiÅŸti.
BM raporlarına göre, 25 AÄŸustos’tan bu yana Myanmar’da zulüm ve katliamlardan kaçarak BangladeÅŸ’e geçen Arakanlı Müslümanların sayısı 626 bine ulaÅŸtı. Köyleri tamamen yakılan Arakanlı Müslümanlardan binlercesinin katledildiÄŸi belirtiliyor.
Myanmar ordusunun etnik temizliÄŸe dönüştürdüğü saldırılarda 300’e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken, 600 binden fazla Arakanlı Müslüman daÄŸlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden BangladeÅŸ’e kaçtı, on binlercesi de kaçmanın yolunu arıyor. Arakan’da 1970’lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman’ın yaÅŸadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 350 binin altına geriledi.

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.