Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Amerika’yı topyekûn eleştirmesi

  • 22 Kasım 2019
  • 949 kez görüntülendi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Amerika’yı topyekûn eleştirmesi

Amerika başkanı Donald Trump, siyonist rejime ve illegal girişimlerine kayıtsız şartsız kapsamlı destek siyasetini izlemektedir. Bu bağlamda hatta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bildirilerine rağmen Golan tepeleri gibi 1967 işgal topraklarına ilhakını da onaylamıştır.

Amerika’nın bu yeni adımı, yani Siyonist rejimin Ürdün nehri batı yakada  işgal site inşaatına onay vermesi dünya çapında büyük tepki ile karşılaştı.

Bu bağlamda Amerika dışında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin diğer 14 üyesi 20 Kasım Çarşamba günü bir bildiride Amerika’nın korsan rejimin batı yakada site inşaatına meşruiyet kazandırma açıklamasını eleştirdiler. Tüm 14 üye Ürdün nehri batı yakasında İsrail site inşaatının uluslararası yasaların ihlali olduğunu belirttiler.

Yayınlanan bildiri dünya toplumunun Washington’un isteklerine rağmen İsrail’in illegal eylemlerine karşı olduğunu gösteriyor. Nitekim Birleşmiş Milletler genel sekreteri sözcüsü Stephane Dujarric de Salı günü gösterdiği tepkide, Birleşmiş Milletler’in İsrail’in işgal edilen Filistin topraklarında yerleşke inşaatını illegal bildiğini duyurdu.
Amerika her zaman BM’in başlıca finansörü olması nedeni ile bu konuyu BM ve özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne baskı aracı olarak kullanmaya ve bu şekilde, alınan kararların kendi tutumun uygun ve Washington çıkarları doğrultusunda olmasına çalışıyor. Amerika hatta Amerika çıkarlarına karşı davranan BM’ye bağlı insan hakları konseyi veya UNESCO gibi kurumları da tehdit  ederek söz konusu kurumlardan ayrılmıştır.
Buna rağmen, Trump’ın son kararına karşı aralarında Washington’un müttefiki olan Avrupalı ülkelerin de bulunduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin topyekûn tepkisi, Amerika’nın he geçen gün dünyada daha da inzivaya sürüklendiğini ve yumuşak gücünün de yok olmaya yüz tuttuğunu gösteriyor.
İngiltere’nin BM daimi temsilcisi Karen Pears Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, “tüm site çalışmalarının uluslararası hukuka göre illegal olduğunu, 2334 sayılı karar uyarınca kalıcı barış vizyonu ve iki ülkeye dayalı çözüm yolunu yok ettiğini” söyledi.
Amerika dışişleri bakanı Mike Pompeo 18 kasım pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrail’in Filistin topraklarındaki işgalciliğine tekrar destek vererek, bundan böyle Washinton’un İsrail’in batı yakadaki site inşaatını uluslararası yasalara aykırı görmeyeceğini söyledi.
BM batı aysa işleri koordinatörü Nikolay Meladinof Güvenlik Konseyi oturumunda yaptığı konuşmada şöyle dedi:
“Amerika’nın batı yakada İsrail sitelerinin yasal olduğuna dair kararından duyduğum esefi ilan ediyorum. İsrail’in işgal topraklarında site çalışmaları, uluslararası yasaların açık ihlalidir.”
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 23 aralık 2016 tarihinde 2334 sayılı kararda Siyonist rejim İsrail’den, işgal topraklarında site inşaatını bir an önce ve tamamen durdurmasını istedi. buna rağmen korsan rejim İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu, Amerika başkanı Trump’ın tam desteğine umut bağlayarak işgal topraklarında Siyonist işgal siteleri inşaatını durdurmazken üstelik yeni yerleşkeler inşaatı ile onları birbirine bağlayarak söz konusu bölgeleri de işgal topraklarına ilhak etmeye çalışıyor.
Dünya toplumunun Siyonist İsrail’in girişimleri ile muhalefeti sahte rejim İsrail’in her geçen gün daha da inzivaya sürüklenmesine ve işlediği illegal ve insanlık dışı eylemlerinin daha da kınanmasına ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’de daimi bir üye olan Amerika’nın Siyonist İsrail’e verdiği destekten dolayı daha da tecrit edilmesine sebep oluyor./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.