BM, Beşar Esad’lı Suriye’yi kabullenmek zorunda kaldıklarını itiraf etti

  • 17 Aralık 2015
  • 847 kez görüntülendi.
BM, Beşar Esad’lı Suriye’yi kabullenmek zorunda kaldıklarını itiraf etti
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye krizinin çözümünün Beşar Esad’ın iktidardan inmesi şartına bağlanamayacağını söyledi.

İRİB haber ajansının haber kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre BM Genel sekreteri dün katıldığı bir basın toplantısında Suriye’de barış, ve ateşkesin sağlanması zaruretini bir kez daha vurguladı.

Ban Ki Moon, Suriye krizinin aynı zamanda artık tüm bölgenin istikrar ve barışını da olumsuz etkilemeye başladığını bildirdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mu, geleneksel yıl sonu değerlendirmesinin Suriye’yle ilgili bölümünde, Suriye’de krizin çözümünün Beşar Esad’ın gidişine bağlanamayacağını söyledi.

Ban Ki Moon, “Prensipte, Esad’ın geleceğine ilişkin kararı Suriye halkı vermeli. Aynı zamanda tüm Suriye krizini ve bunun çözümünü bir kişinin kaderine bağlamak kabul edilemez” diye konuştu.

18 Aralık’ta New York’ta yapılacak Suriye Destek Grubu toplantısına da değinen Ban, “Ülke genelinde ocak ayında başlayacak bir ateşkes ve siyasi geçiş süreci için diplomatik müzakere sürecini sağlamak amacıyla çalışıyoruz. Hedefimizden sapmamalıyız” dedi.

Suriye’ye çözüm bulunması için başlatılan Viyana sürecine değinen Ban, “Uluslararası Suriye Destek Grubu 18 Aralık Cuma günü New York’ta toplanacak. Suriye Ortadoğu ve tüm dünya için kanayan yara. Ülke genelinde ocak ayında başlayacak bir ateşkes ve siyasi geçiş süreci için diplomatik müzakere sürecini sağlamak amacıyla çalışıyoruz” diye konuştu. Bu meseleyi konunun taraflarına bıraktığını dile getiren Ban, Esad’ın geçiş sürecinde belirli bir süre için rol alması konusunda da ülkeler arasında farklı görüşler olduğunu belirtti.

Toplantıda, çözüm bulunamayan çatışmalar, felaketler nedeniyle insanların göç etmek zorunda kaldığını ve bunun insani krizleri doğurduğunu vurgulayan Ban, BM’nin insani yardım çalışmaları için gelecek yıl 20 milyar dolara ihtiyaç duyduğunu, bunun 10 yıl önceki rakamın 5 katı olduğunu kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.