BM Genel Kurulunda Yapılan Oylamada Büyük Çoğunluğun Onayıyla Filistin Halkına Kendi Geleceğini Belirleme Hakkı Tanınması İstendi…

  • 19 Aralık 2014
  • 658 kez görüntülendi.
BM Genel Kurulunda Yapılan Oylamada Büyük Çoğunluğun Onayıyla Filistin Halkına Kendi Geleceğini Belirleme Hakkı Tanınması İstendi…

Siyonist işgal rejiminin 1967’den bu yana işgal ettiği topraklardan 2017’ye kadar çekilmesini ve bu topraklarda Filistin’in başkenti Doğu Kudüs olan bir devlet kurmasına imkân tanınmasını isteyen önerinin Güvenlik Konseyi’nde oylanması öncesinde BM Genel Kurulu’nda yapılan bir oylamada büyük bir çoğunluğun onayıyla Filistin halkına kendi geleceğini belirleme hakkı tanınması istendi.

Filistin halkına kendi geleceğini belirleme hakkı tanınmasına dair karar için yapılan oylamada BM Genel Kurulu’nda üye 193 ülkeden 180’i lehte karar verirken 7 ülke aleyhte oy kullandı. Dört ülke de çekimser oy kullandı. Aleyhte oy kullanan ülkelerin İsrail, ABD, Kanada, Marşal Adaları, Palau, Mikronezya, Nauru. çekimser kalan ülkelerin de Kamerun, Tonga, Paraguay ve Güney Sudan olduğu bildirildi.

Karar Filistin halkına kendi bağımsız devletini kurmak dâhil kendi geleceğini belirleme hakkı olduğunu vurguluyor ve BM üyesi tüm ülkelerin, BM’e bağlı özel ajansların ve uluslararası kurumların Filistin halkının en kısa zamanda kendi geleceğini belirleme hakkı elde edebilmesi için destek vermesini, yardımcı olmasını istiyor.

Filistin’in BM daimi temsilcisi Riyad Mansur kararla ilgili açıklamasında BM Genel Kurulu kararlarının bağlayıcı olmamasına rağmen büyük bir kesimin desteğiyle böyle bir kararın onaylanmasının Filistin halkının haklarını elde etmesine destek konusunda belirgin bir artış olduğunu gösterdiğine dikkat çekti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.