BM Genel Sekreterinin İran’a Karşı Yaptırımların Kaldırılmasına Vurgusu

  • 15 Aralık 2021
  • 451 kez görüntülendi.
BM Genel Sekreterinin İran’a Karşı Yaptırımların Kaldırılmasına Vurgusu

BM Genel Sekreteri António Guterres, Güvenlik Konseyinin 2231 sayılı kararının uygulanması ile ilgili 12’inci ve yeni raporunda Viyana müzakerelerini memnuniyetle karşılayarak, Amerika’nın İran İslam cumhuriyeti aleyhindeki yaptırımların kaldırılması zarureti ve İran’ın Kapsamlı Ortak Eylem Planı Bercam nükleer anlaşmanın ekonomik avantajlarından yararlanmasına vurgu yaptı.

Anton’o Guterres Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2231 sayılı kararının uygulanması ile ilgili 12’inci raporunu  14 Aralık 2021 Salı günü düzenlenecek oturumda incelenmek üzere  geçen hafta bu konseye sundu.  BM Genel Sekreteri  bu raporda  son yıllarda BERCAM konusunda yaşanan zorluklara değinerek nükleer anlaşmayı,  İran’ın nükleer meselesinin çözülmesi ve çok taraflı diplomasi için en iyi seçenek olarak tanıttı.  Guterres raporunda  geçen Nisan-Haziran ayları arasında yapılan diyaloglar çerçevesindeki diplomatik faaliyetler ve  tüm tarafların BERCAM çerçevesindeki yükümlülüklerine geri dönmek üzere yapılan ortak komisyonların son oturumlarına da olumlu baktığını ve konu etrafında toplanan taraflar arasında yakın ve etkin işbirliği talebinde bulunduğunu ifade etti.
BM Genel Sekreteri  aynı zamanda  bu faaliyetlerin hızlandırılmasına ve  müzakere sürecindeki gecikmelere fırsat verilmemesi gerektiğine de vurgu yaptı.  Guterres son raporlarına benzer bir şekilde  Amerika’nın İran’a karşı tek taraflı nükleer yaptırımlarının kaldırılmasına ve İran’ın BERCAM’ın ekonomik avantajlarından yararlanmasına vurgu yaparak özel olarak da İran’ın petrol alanı ile ilgili yaptırımların kaldırılmasının BERCAM sürecini kolaylaştıracağını da ifade etti.  BM Genel Sekreteri  İran’ın nükleer alanda attığı karşılıklı adımlar hususunda da gurur duyduğunu belirtti.
Bu rapor, İsrail rejimi ve Batılı ülkelerin İran’ın füze programı ile ilgili yazışmaları ve 2231 sayılı kararın ihlali ile ilgili iddialara dayanarak  İran İslam Cumhuriyeti temsilcilerinin  bu iddialara yanıtları ve İran’ın savunma ve füze faaliyetlerinin meşru ve konvansiyonel mahiyeti ile ilgili  tutumunu kapsamaktadır.  Geçen dönemlerde olduğu gibi,  bu raporun son 6 ayda 2231 sayılı BMGK kararını kolaylaştırmak için hazırlanan raporlar ile beraber, Salı günü düzenlenecek BMGK 6 aylık olağan oturumunda incelenmek üzere ele alınacaktır.
İran İslam Cumhuriyeti daimi temsilcisi ve elçisi Mecit Tahtırevançi ise New York’ta düzenlenecek bu oturumda İran adına konuşma yapacaktır.   Güvenlik Konseyi oturumunun  Viyana’da devam eden diyaloglar ve müzakerelerden etkilenmesi bekleniyor. Bu oturumda BERCAM içeriğinin tam olarak uygulanması için diplomatik müzakereler ve eylem planlarına  ayrıca Amerika’nın bu anlaşmaya geri dönmesine odaklanılması beklenmektedir.
BMGK’nın bir önceki oturumu BM Genel Sekreterinin  İran’ın nükleer anlaşması ile ilgili olan 2231 kararın uygulanması hakkındaki raporu ile alakalı olarak 30 Haziran’da düzenlenmişti.  BM Genel Sekreteri  11’inci raporunda  Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararının uygulanması ile ilgili   Amerika’nın BERCAM’a geri dönüşünü uygun bir adım olarak sayarak Washington’dan  İran’a karşı yaptırımları kaldırmasını ve muafiyetleri uzatmasını istemişti.  İran ile  Fransa, İngiltere, Rusya, Çin ve Almanya’dan oluşan 4+1 arasındaki yaptırımların kaldırılması üzere  yeni tur müzakereler   9 Aralık Perşembe günü itibarı ile  Bercam ortak  komisyonu oturumu ile başlamıştı.
Viyana görüşmelerinin devam ettiği bir sırada  Amerika   İran’a karşı zorba ve mantık dışı  yaklaşımını devam ettirmektedir. Amerika çeşitli tehditlerle İran’a meydan okurken Tahran’a tavizler verdirmeye çalışıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.