BM: İran’ın Aramco’ya saldırdığını ispat edecek kanıt yok

  • 11 Aralık 2019
  • 781 kez görüntülendi.
BM: İran’ın Aramco’ya saldırdığını ispat edecek kanıt yok

BM uzmanları Salı günü S. Arabistan’dan geri döndükten sonra, ABD ve Suud rejiminin Aramco tesislerine saldırı İran’ın işi olduğu yönündeki iddialarını ispat edebilecek hiç bir kanıt ve belge bulamadıklarını açıkladı.

BM uzmanları sundukları raporda, Amerika ve Suud rejiminin söz konusu saldırıdan İran’ı sorumlu tutmalarını onaylayamayacaklarını vurguladı.

Yemen ordusunun Eylül ayında S. Arabistan’ın Aramco petrol tesislerine

Bloomberg’in haberine göre BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de güvenlik konseyine sunduğu altı aylık raporunda BM bağımsız olarak saldırıda kullanılan cruise füzeleri ve İHA’lar İran’a ait olduğunu veya BM kararnamelerine aykırı olarak intikal ettirildiğini onaylayamayacağını belirtmişti.

Yemen ordusu ve halk gücüne bağlı İHA birliği geçen Eylül ayında Suud rejiminin Yemen milletine karşı işlediği cinayetlere tepki olarak 10 adet yerli İHA’sı ile S. Arabistan’ın Aramco petrol firmasına ait olan Bukayk ve Hurays rafinerilerine operasyon düzenledi.

Operasyonun ardından Yemen silahlı kuvvetleri sözcüsü General Yahya Seri bir açıklama yaparak, söz konusu operasyon Yemen milletinin saldırgan Suud rejimi ve müttefiklerinin bu millete dayattığı beş yıllık kuşatmaya ve cinayetlerine meşru ve doğal hakkı çerçevesinde gösterdiği tepki olduğunu belirtti.

Ancak Amerikalı yetkililer İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik mesnetsiz iddialarının devamında Yemen ordusunun bu operasyonunun perde arkasında Tahran yer aldığını iddia etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.