BM: Myanmar’daki Müslümanların Durumu Endişe Verici

  • 09 Aralık 2016
  • 1.086 kez görüntülendi.
BM: Myanmar’daki Müslümanların Durumu Endişe Verici

Birleşmiş Milletler, Myanmar Devlet Başkanı Ang San Su Çi’den hükümet güçleri tarafından hedef alınan Rohingyalı Müslümanların yaşadığı Rakhine eyaletini ziyaret etmesini istedi.

Birleşmiş Milletler Mynmar konuları Özel Danışmanı Vijay Nambiar yayınladığı bildiride Nobel barış ödülü alan Su Çi’den bu bölgede uygulanan şiddetin önüne geçmesini istedi.

Nambiar bildiride şunları söyledi: ‘Su Çi’den saldırıya uğrayan şehirleri ziyaret etmesini ve bölgedeki sivillere onları koruyacaklarına dair yeniden güven vermelerini istiyoruz.’

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Myanmar Hükümetinin bölge halkının güvenliğini sağlamadaki tutumunun ve yerel halkın aşağılanmasının Birleşmiş Milletler’ i ümitsizliğe düşürdüğünü söyledi.

Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan Rakhine eyaletinde Müslümanların yaşadığı bazı bölgeleri ziyaret etti ve Salı günü Myanmar askerlerinin kapsamlı olarak ihlallerde bulunduğu bölgelerde askerlerin yasalara göre eylemde bulunmalarını istedi.

Myanmar Ordu kuvvetleri 8 Ekim’de Bangladeş sınırı boyunca çoğunluğu Rohingyalı azınlıklardan oluşan bölge sakinlerine saldırdı.

Bu eylemler sınır koruyucularına saldırıyla eş zamanlı olarak gerçekleşti ve saldırıların şiddeti arttı. Bu saldırılarda 9 sınır koruyucusu öldürüldü.

Birleşmiş Milletler daha önce hükümet kuvvetlerinin operasyonlarının başlamasından şimdiye kadar yaklaşık 30 bin sivilin evsiz yurtsuz kaldığını açıklamıştı.

Uluslararası Göç Örgütü de uluslararası toplum tarafından şiddetle eleştirilen Rakhine eyaletindeki huzursuzluklar nedeniyle yaklaşık 21 bin Rohingyalı Müslüman’ın evlerini terk ederek Bangladeş’e kaçtığını ifade etti.

Yerel medya Myanmar Hükümet kuvvetlerinin operasyonlar sırasında en az 86 kişiyi öldürdüğünü ve 400’den fazla kişiyi de tutukladığını söyledi.

Bununla birlikte aktivistler, ordu kuvvetlerinin operasyonlarında ölen ve tutuklananların sayısının açıklanandan çok daha fazla olduğunu belirtiyorlar.

Bölge sakinleri ve insan hakları aktivistleri hükümet kuvvetlerinin bu saldırılarda keyfi infazlar gerçekleştirdiğini, evleri ve köyleri ateşe verdiğini ama Myanmar Hükümetinin bu tip eylemleri inkâr ederek, bu eylemler hakkında yapılan haberleri yalan ve teröristler tarafından yapılan eylemler olarak lanse ettiğini söyledi.

Myanmar hükümeti aynı zamanda bu bölgelere gazetecilerin ve yardım kuruluşlarının girişine de izin vermiyor.

Myanmar sakinleri sürekli olarak hükümetin desteklediği Budistlerin işkencesi ve eziyeti altındadır ama bu saldırılara en çok Rakhine eyaletindeki azınlık Müslümanlar maruz kalmaktadır.

Myanmar Hükümeti ülkede 1.3 milyondan fazla nüfusa sahip olan Müslümanları vatandaşlık haklarından mahrum bırakmaktadır. Rohingyalı Müslümanlar 1982 yılında onaylanan kanun ile birlikte Myanmar vatandaşlığı hakkından mahrum bırakıldılar.

Son yıllarda çok sayıda Rohingyalı Müslüman özellikle Rakhine eyaletinde olmak üzere radikal Budistlerin saldırılarından dolayı evsiz yurtsuz kaldılar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.