BM: Ukrayna savaşında 406’dan fazla sivil öldü

  • 08 Mart 2022
  • 187 kez görüntülendi.
BM: Ukrayna savaşında 406’dan fazla sivil öldü

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Ukrayna savaşında şimdiye kadar 27’si çocuk olmak üzere 406’dan fazla kişinin öldüğünü söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Ukrayna’yı terk edenlerin sayısının bir milyon 700 bini aştığını, 24 Şubat’tan bugüne kadar sivil ölü ve yaralı sayısının da 1207’ye ulaştığını açıkladı.

Sözcü Dujarric, yaşamını yitiren sivillerin sayısının da 406’ya yükseldiğini ancak bu rakamın daha yüksek olabileceğini belirtti.

BM’nin Ukrayna’da insani yardım operasyonlarını büyüterek sürdürdüğünü belirten Sözcü, Genel Sekreter Antonio Guterres’in çok sayıda ve farklı seviyelerde görüşmeler yaptığını kaydetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ukrayna’daki insani durum konusunda dün acil toplandı. Toplantı, Arnavutluk ve ABD tarafından talep edildi.

Güvenlik Konseyi’nde, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths ve UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell Ukrayna’daki insani gelişmeler hakkında brifing verdi. İlk bölümü açık olan toplantının ikinci bölümü Güvenlik Konsey üyeleri Fransa ve Meksika’nın talebi üzerine kapalı olarak gerçekleşti.

Güvenlik Konseyi’nin Ukrayna’ya yönelik insani yardım karar tasarısını Çarşamba günü yeniden ele alabileceği belirtiliyor.

UNICEF Direktörü Catherine Russell ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi yaptıkları ortak açıklamada, yerlerinden edilmiş Ukraynalılar’ı alan komşu ülkeleri, yanlarında ebeveynleri olmadan ülkelerinden kaçmak zorunda kalan genç ve çocukların derhal tespit edilmesini ve kayıt altına alınmasını sağlamaya çağırdı.

Öte yandan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile telefonda görüştü. Görüşmede, Ukrayna içinde ve dışındaki insani yardım çalışmalarının ele alındığı belirtildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.