BM, Ukrayna’nın en büyük nükleer santralinin ‘kontrolden çıktığını’ bildirdi

  • 04 Ağustos 2022
  • 157 kez görüntülendi.
BM, Ukrayna’nın en büyük nükleer santralinin ‘kontrolden çıktığını’ bildirdi

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) başkanı, Ukrayna’nın en büyük nükleer santralindeki durumun “tamamen kontrolden çıktığını” ve her geçen gün daha tehlikeli hale geldiği konusunda uyardı.

Rafael Grossi, Zaporizhzhia tesisinden gelen “düzensiz” iletişimin ve kuruluşunun sahayı ziyaret edememesinin derin endişe verici olduğunu söyledi.

IAEA, şu anda Rus kontrolündeki bölgede bulunan ancak Ukrayna personeli tarafından işletilen tesisin, ekipman tedariki savaştan etkilendiğinden, düzgün çalışması için gereken tüm parçaları alıp almadığından emin değil.

Bölgeyle ilgili olarak “Nükleer güvenliğin her ilkesi ihlal edildi” diyen Grossi, örgütünün Zaporizhzhia’nın nükleer malzemesinin korunup korunmadığını acilen kontrol etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yetkili, hem Ukrayna’ya hem de Rusya’ya, uzmanların durumu mümkün olan en kısa sürede değerlendirmek üzere tesise ulaşmalarına izin vermeye çağırdı.

IAEA’nın genel müdürü, santralin “herhangi bir nükleer tesiste asla olmaması gereken şeylerin bir kataloğunu” deneyimlediğini vurguladı.

Grossi, ajansın varlığının “bu nükleer santrale yönelik herhangi bir şiddet eylemine karşı caydırıcı olacağını söyledi.

Grossi, “Bu yüzden uluslararası bir memur olarak, uluslararası bir örgütün başkanı olarak her iki tarafa da bu görevin devam etmesine izin vermelerini rica ediyorum.” dedi.

Çernobil’deki 1986 kazasına benzer bir nükleer felaketle ilgili korkular, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinden kısa bir süre sonra santrali ele geçirmesiyle arttı.

Raporlar, Rusların tesisi ele geçirirken bir idari binaya zarar verdiğini ileri sürdü. Reaktörler saldırıdan etkilenmedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.