BM’den ABD’nin İran karşıtı yaptırımlara eleştiri

  • 13 Kasım 2019
  • 709 kez görüntülendi.
BM’den ABD’nin İran karşıtı yaptırımlara eleştiri

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Ferhan Hak Amerika devletinin İran İslam Cumhuriyeti’ne dayattığı insanlık dışı yaptırımlara gösterdiği tepkide, Washington yönetiminden uluslararası adalet divanının bu yöndeki kararlarına uymasını istedi.

Salı günü gazetecilere ABD’nin İran’a ilaç ve tıbbi malzemelerin üzerine dayattığı yaptırımların yüzünden kelebek hastığına yakalanan 15 hastanın hayatını kaybettiğini anlatan BM Genel Sekreteri Sözcüsü Ferhan Hak, Amerika ve diğer tüm üye ülkelerin bu tür konularda uluslararası adalet divanının kararlarına uymaları gerektiğini belirtti.

Uluslararası adalet divanı Ekim 2018’de Amerika devlet 8 Mayıs 2018’de İran’a dayattığı yaptırımların, ilaç ve tıbbı malzeme ihracatı yolunda oluşturduğu engelleri bertaraf etmekle yükümlü hale getirdi.

Kelebek hastalarının bakıldığı merkezin Başkanı Hamid Rıza Haşimi Gülpaygani geçenlerde yaptığı açıklamada, bu hastaların özel pansuman malzemelerini ve ilacını üreten İsveçli bir firmanın Amerika’nın yaptırımları yüzünden İran’ın siparişlerini gönderemediklerini bildirdiğini belirtmişti.

Kelebek hastalığı ya da bilimsel adı ile Epidermolysis Bullosa (EB), içi su dolu kabarcıklar çoğunlukla o bölgeye uygulanan bası, çarpma, dokunma gibi benzer durumlardan sonra ortaya çıkar. Kelebek hastalığı genellikle genetik bir hastalıktır. Bu hastalık bazen akraba evliliği ya da diğer nedenlere bağlı ve benzer hastalıklar şeklinde de görülür.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.