BMGK, İran’a yönelik BM yaptırımlarının kademeli olarak kaldırılmasını düzenleyen karar tasarısını pazartesi görüşecek

  • 18 Temmuz 2015
  • 840 kez görüntülendi.
BMGK, İran’a yönelik BM yaptırımlarının kademeli olarak kaldırılmasını düzenleyen karar tasarısını pazartesi görüşecek

BM Güvenlik Konseyi, İran ile 5+1 ülkeleri arasında varılan anlaşmayı onaylayan ve İran’a yönelik BM yaptırımlarının kademeli olarak kaldırılmasını düzenleyen karar tasarısını pazartesi günü görüşecek.

BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD tarafından diğer ülkeler adına hazırlanarak Konsey’e sunulan tasarının pazartesi saat 09.00’da (TSİ: 16.00) gündeme alınarak oylanacağı belirtildi.

Tasarının kabul edilmesi için Konsey’deki 15 üyeden 9’unun olumlu oy kullanması ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’dan birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor. Daimi üyeler Viyana’daki anlaşmanın tarafı olduğu için tasarının oy birliği ile geçmesi bekleniyor.

Tasarıda, metnin BMGK’da kabulünün ardından İran’a 8 yıl boyunca balistik füze teknolojileri, 5 yıl süreyle de konvansiyonel silah ambargosunun süreceği kaydediliyor. Bu süre boyunca ülkeler ancak BM Güvenlik Konseyince önceden izin verilmesi durumunda İran’a balistik füze teknolojisi ve konvansiyonel silah verebilecek.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.