Borrell: Kuzey Kore’nin eşi görülmemiş sayıda füze fırlatması bir gerilim kaynağı

  • 06 Kasım 2022
  • 177 kez görüntülendi.
Borrell: Kuzey Kore’nin eşi görülmemiş sayıda füze fırlatması bir gerilim kaynağı

Avrupa Birliği’nin dış politikası şefi Josep Borrell, atılan “benzeri görülmemiş” sayıda kıtalararası ve kısa menzilli balistik füzeyi “tehlikeli gerilim” nedeni olarak nitelendirdi.

İRNA’ya göre; Kuzey Kore’nin füze denemelerini yasa dışı olarak nitelendiren Borrell, Birleşmiş Milletler’den Pyongyang’a karşı tüm BM yaptırımlarını etkinleştirmesini istedi.

Borrell, Kuzey Kore’nin füze testlerini artırma eyleminin, Pyongyang liderlerinin küresel silahsızlanma sistemine meydan okuma kararlılığını gösterdiğini ve bu testlerin “bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliği” tehdit ettiğini söyledi.

Avrupa Birliği’nin dış politika yetkilisi, Kuzey Kore’nin bu tür eylemlerinin asla Pyongyang’ın nükleer güç olarak konumunun tanınmasına yol açmayacağını vurguladı.

Avrupalı ​​diplomat, Kuzey Kore’den düşmanca ve istikrarsızlaştırıcı eylemlerini durdurarak “uluslararası hukuka” saygı duymasını ve nükleer ve füze programları konusunda müzakere masasına dönmesini istedi.

Bu arada ABD ile Güney Kore, halihazırda devam eden ortak askeri tatbikata süpersonik bombardıman uçağının da katılacağını bildirdi.

Son dönemlerin en büyüğü olduğu kaydedilen hava tatbikatına Güney Kore, yaklaşık 240 savaş uçağıyla katılıyor.

ABD ve Güney Kore, ortak tatbikatlarının ilkini 2015’te düzenlemişti. Tatbikatlar, 2018’de eski Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in Kuzey Kore ile uzlaşma politikalarının bir parçası olarak askıya alınmıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.