Brezilya halkının yüzde 97’si Başkan Temer’e karşı çıkıyor

  • 08 Haziran 2017
  • 961 kez görüntülendi.
Brezilya halkının yüzde 97’si Başkan Temer’e karşı çıkıyor

Brezilya halkının yüzde 97’si, adının karıştığı yolsuzluk skandalları nedeniyle devlet başkanı Michel Temer’e karşı çıkıyor.

Brezilya’da yapılan son kamuoyu yoklamasına göre halkın yüzde 97’si devlet başkanı Michel Temer’e, adının karıştığı yolsuzluk skandalları nedeniyle karşı çıkıyor. Temer hükümetine destek sadece yüzde 3. 2018 başkanlık seçiminin favorisi eski devlet başkanı Luiz Inácio Lula da Silva olarak gösteriliyor.

Brezilya İşçi Birliği Merkezi (CUT) tarafından Vox Populi Enstitüsü’ne yaptırılan kamuoyu araştırmasına göre katılımcıların yüzde 97’si başkan Temer’e, adının karıştığı yolsuzluk skandalları ve çalışanların ve emeklilerin haklarının tırpanlanması anlamına gelen reformları nedeniyle karşı çıkıyor. Katılımcıların yüzde 56’sı Temer hükümeti döneminde gelirlerinin düştüğünü söylüyor.

2-4 Haziran tarihleri arasında 16 yaşın üzerindeki 118 belediyedeki 2 binden fazla Brezilyalının katıldığı ankete göre seçimlerin favorisi eski devlet başkanı Lula. Yüzde 2.2’lik hata payıyla çalışan anket 2018 devlet başkanlığı seçimlerinde Lula’nın kazanacağını gösteriyor. Ankete göre Lula ilk turda rakiplerine karşı yüzde 45, ikinci turda ise yüzde 52 alarak yeniden devlet başkanı olacak.

Brezilya İşçi Partisi Lideri Lula, devlete ait petrol şirketi Petrobras’taki “Lava Jato” (Araba yıkama) adlı yolsuzluk skandalı soruşturması kapsamında Mart 2016’da göz altına alınmış ve savcılık tarafından kara para aklamakla suçlanmıştı. Hakkındaki iddianamenin Eylül 2016’da kabul edilmesinden sonra da sanık olarak davaya dahil olmuştu. Lula’dan sonra koltuğa yine Brezilya İşçi Partisi’nden Dilma Rousseff oturmuştu. Ancak daha sonra “Lava Jato” kapsamında yargılanarak 15 yıl ceza alan eski Temsilciler Meclisi başkanı Eduardo Cunha, Rousseff’in “mali bütçede manipülasyon yaptığı” iddiasıyla görevden alma sürecini başlatmıştı. Böylelikle Temer’e başkanlık yolu açılmış ve iktidar sosyalistlerin elinden sağcılara geçmişti. Rousseff de yaşananların komplo olduğunu söylemişti. Lula da kendisine yönelik suçlamaları en başından itibaren hakkındaki suçlamaları reddetmiş ve bu suçlamaların arkasında siyasi amaçların olduğunu vurgulamıştı.

TEMER, YOLSUZLUKTAN SORGULANACAK

Öte yandan et paketleme şirketlerinden JBS’in sahibi Joesley Batista kardeşler, mart ayında Temer ile yaptığı görüşmeyi kaydederek bu kayıtları, kendi isimlerinin de geçtiği yolsuzluk skandalından ceza indirimi sağlamak için savcılığa vermişti. Kayıtlar, Joesley Batista’nın başkan Temer’e, eski Temsilciler Meclisi başkanı Eduardo Cunha’ya sessiz kalması için ödemenin yapıldığını söylediğini, Temer’in ise bunun karşılığında “Devam etmeniz gerek, tamam mı?” dediğini gösteriyordu. Bunun üzerine Temer’in sorgulaması için federal polise yetki vermişti.

Brezilya’da 2003-2012 yılları arasında devlet başkanlığı görevinde bulunan Lula, ülkedeki fakirliği sonlandırmak adına yaptığı ekonomik reformlarla adından sıkça söz ettirmişti.

Ülkenin anayasasına göre bir başkan dört yıllık görev süresinin son iki yılında görevi bıraktığında başkanın istifasıyla oluşan boşluğu dolaylı seçim ile Kongre’nin kendisi dolduruyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.