Bugün 12 Ferverdin İslam Cumhuriyeti Günü

  • 01 Nisan 2022
  • 114 kez görüntülendi.
Bugün 12 Ferverdin İslam Cumhuriyeti Günü

Bugün Ä°ran’da Ä°slam Cumhuriyeti’nin büyük önderi Ä°mam Humeyni’nin (r.a) resmi olarak ilan ettiÄŸi “Ä°slam Cumhuriyeti Günü”dür.

11 Åžubat 1979’da Ä°slam Devrimi’nin görkemli zaferinin ardından Ä°mam Humeyni’nin (r.a) daveti üzerine 30-31 Mart 1979 tarihinde ülkede Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti Referandumu yapıldı. Halk oylamasında seçmenlerin yüzde 98,2’si Ä°slam Cumhuriyeti’nin kurulmasına “evet” oyu verdi. Seçim sonucu belirlendikten sonra Ä°slam Cumhuriyeti’nin büyük kurucusu Ä°mam Humeyni (r.a) bugünü Ä°slam Cumhuriyeti Günü ilan etti ve o günden bu yana Ä°ran halkı tarafından kutlanmaktadır.

12 Farvardin (Hicri Åžemsi takviminin ilk ayı) Ä°slam Cumhuriyeti Günü Ä°ran’ın en önemli tarihi günlerinden biridir. Halkın büyük çoÄŸunluÄŸunun “evet” oyu ile  ülkenin siyasal düzeni, 2500 yıl sonra mutlak monarÅŸiden Ä°slam Cumhuriyeti sistemine ve halk yönetimine geçti ve Åžah rejimi karşıtı mücadele ve Ä°ran ulusunun “Bağımsızlık, Özgürlük ve Ä°slam Cumhuriyeti” sloganı sonuca ulaÅŸarak Ä°slam Cumhuriyeti yönetimi kuruldu.

Yapılan referandumda İran halkı bilinçli bir şekilde sandık başına giderek ülkenin siyasi ve sosyal yapısını tamamen değiştirerek bağımsızlık ve özgürlüğe kavuşmuştur.

12 Farvardin gününde Ä°ran halkı, Ä°slam Cumhuriyeti’nin, insanların maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik Ä°slami yasalara ve öğretilerden ilham alarak, günümüz insanlara sosyal ve siyasi yaÅŸamında yeni bir yaÅŸam tarzı saÄŸlamaya çalışan yeni bir hükümet sistemi olduÄŸunu göstermiÅŸtir.

Ä°ran milleti, “Bağımsızlık, Özgürlük ve Ä°slam Cumhuriyeti”nin kuruluÅŸunun dördüncü on yılında Ä°ran Ä°slam Devrimi’nin büyük mimarı Ä°mam Humeyni ile Ä°slam Devrimi ÅŸehitlerine baÄŸlılığını yeniliyor ve “Ä°slam Cumhuriyeti Günü’nü kutluyor.

Ä°ran Genelkurmay BaÅŸkanlığı, Ordu ve Devrim Muhafızları yaptıkları açıklamalarda, 12 Ferverdin Günü’nü kutladılar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.