Bugün İran’da 3 Eylül İngiliz sömürüsü ile milli mücadele günü

  • 03 Eylül 2019
  • 1.528 kez görüntülendi.
Bugün İran’da 3 Eylül İngiliz sömürüsü ile milli mücadele günü

Bugün hş 12 Şehriver, miladi 3 Eylül salı, İran’da sömürü ile mücadelenin büyük önderlerinden Reis Ali Delvari’nin şehadet yıldönümü, İngiliz sömürüsü ile milli mücadele günü olarak kutlanıyor.

Reis Ali Delvari İran’ın güneyinde, Tengistan ve Buşehr yörelerinde birinci dünya savaşı sırasında saldırgan İngiliz sömürüsüne bağlı askerlerle mücadelenin lideri ve bu yörelerde başlatılan kıyamın önderiydi.
1914 yılında Birinci dünya savaşı başladığında Rus ordusu İran’ın kuzeyine ve İngiliz güçler de ülkenin güneyine saldırdı ve İngiliz savaş gemileri Buşehr limanına demir attıktan sonra bu limanı ve çevresini işgal etmeye kalkışan işgalci güçler kentte halkın direnişi ile karşılaştı.
Tengistan halkı Reis Ali Delvari liderliğinden İngiliz güçlere ağır darbeler indirdi ve bir saldırıda Reis Ali iki üst düzey İngiliz subayını 11 Hindistanlı askerle birlikte helak etti.
Bu zafer askeri öneminden ziyade siyasi ve psikolojik bakımdan önem arz ediyordu, zira bu zafer yöre halkının İngilizlerden korkusunu hafifletti, ayrıca düşmanın içi boş ihtişamını çökertti.
Sonunda Reis Ali Delvari 1915 yılının yaz aylarında Buşehr’de İngiliz saldırgan güçlerle girdiği çatışmada ve henüz 33 yaşındayken şehit düştü.
O günden sonra Reis Ali Delvari İran’ın güneyinde İngiliz sömürüsüne karşı verilen mücadelenin milli simgesi oldu.
Şehit Reis Ali Delvari Irak’ın Necef kentinde toprağa verildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.