Bulgaristan Cumhurbaşkanı: İran’ın Ortadoğu bölgesinde barışın sağlanmasındaki rolünü değerli buluyoruz

  • 01 Mart 2018
  • 1.013 kez görüntülendi.
Bulgaristan Cumhurbaşkanı: İran’ın Ortadoğu bölgesinde barışın sağlanmasındaki rolünü değerli buluyoruz

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, İran’ın bölgedeki önemli rolüne işaretle, ‘’Hassas Ortadoğu bölgesinde barış ve istikrarın sağlanması için İran’ın rolünü değerli bulup destekliyoruz’’ dedi.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mohammad Cevad Zarif, Balkan ülkeleri ziyareti kapsamında Bulgaristan’ın Başkenti Sofya’da Radev ile görüştü.

Zarif’in Bulgaristan ziyaretinin mutluluk verici olduğunu ifade eden Radev, ‘’İran, bölgemizde önemli bir ülkedir ve biz İran ile ilişkilere çok önem veriyoruz. İran ile ekonomik ilişkilerin gelişmesi önceliklerimizdendir ve bu hususta ticaret önündeki engeller kalkmalı ve transit yolları güçlenmeli’’ dedi.

Radev ayrıca iki ülke arasında kültürel ve turizm ilişkilerinin de gelişmesini istedi.

Zarif de Radev’e Cumhurbaşkanının selamlarını ve İran ziyaretini ileterek, ‘’Bulgaristan, Avrupa kıtasında İran için çok önemli bir ülkedir. Bulgaristan’ın İran için transit önemi vardır ve iletişim yolları da bizim için önemlidir’’ dedi.

Geçen sene zarfında karşılıklı olarak 21 heyetin iki ülkeyi ziyaret ettiğini belirten Zarif, ekonomik ilişkilerin gelişmesi için bankacılık alanı önündeki engellerin kaldırılması istedi.

Kapsamlı Ortak Eylem Planına (KOEP) değinen Zarif, ‘’KOEP, diplomasinin zaferidir ve Avrupa’nın da bunun gerçekleşmesinde önemli katkıları vardır. UAEK’nın 10 raporu İran’ın taahhütlerine bağlı olduğunu göstermekte fakat Amerika hala bu husustan engeller çıkarmaktadır’’ dedi.

İran’ın bölgedeki terörizm ve radikalizmle değerli mücadelesine işaret eden Zarif, ‘’Biz her zaman terörist gruplarla karşı karşıyaydık fakat bölgemizde bazı ülkeler hala teröristleri desteklemekteler’’ dedi.

Görüşmede bölgesel konular özellikle Yemen ve Suriye meseleleri ve İran’ın bu krizleri sonlandırmak için çabaları gündeme geldi.

Zarif ve yanındaki heyet dün Sırbistan temaslarını tamamlayarak Sofya’ya geldi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.