Caferi: Ä°ran, IŞİD ile mücadelede herkesten önce Irak’a yardım etti

  • 25 Åžubat 2015
  • 894 kez görüntülendi.
Caferi: Ä°ran, IŞİD ile mücadelede herkesten önce Irak’a yardım etti

Irak dışiÅŸleri bakanı Ä°brahim El’Caferi, Ä°ran Ä°slam Cumhuriyetinin Irak’ın IŞİD terör örgütüne karşı savaşında herkesten önce Irak’a yardım ettiÄŸini söyledi.

Ä°brahim Caferi,  dün BaÄŸdat’ta Ä°ran dışiÅŸleri bakanı  Muhammed Cevad Zarif ile düzenlediÄŸi ortak basın toplantısında, bazı siyasi çevreler ile  bölge ülkelerinin Ä°ran’ın Irak’a yardım etmesine muhalefet etmelerine  iÅŸaretle, terör örgütü IŞİD’in  saldırılarından aylar sonra  uluslar arası koalisyonun teÅŸkil olduÄŸunu  ama Ä°ran’ın herkesten önce Irak’a  yardım ettiÄŸini söyledi.

Ä°RNA’nın haberine göre, Caferi, baÅŸta Amerika’ya ait helikopterler olmak üzere IŞİD karşıtı koalisyonu güçlerince bu gruba  yardım ulaÅŸtırıldığına dair çıkan haberlere  temasla; ‘IŞİD’e yardım eden kim olursa olsun ispatlandığında Irak, o ülkeye karşı kesin tutum ortaya koyacaktır” dedi.

Sözkonusu  ortak basın toplantısında Ä°ran dışiÅŸleri bakanı Muhammed Cevad Zarif de, Ä°ran’ın bölgesel iÅŸbirliÄŸi alanında görüşleri hakkında açıklama yaparak; uluslar arası iliÅŸkilerde, toprak bütünlüğüne saygı ve kaba kuvvet metodunun kullanılmamasının deÄŸiÅŸmez bir prensip olduÄŸunu  ve Ä°ran’ın da bu ilkeye  baÄŸlı kaldığını söyledi.

İran dışişleri bakanı komşu ülkeler ve diğer ülkelerden de, bu önemli noktaya riayet etmelerini isterken, bunun çiğnenmesi halinde bölgenin ciddi tehlikelerle karşı karşıya geleceği uyarısında  bulundu.

Ä°slami Ä°ran dışiÅŸleri bakanı, Cenevre’de yapılan nükleer müzakerelere de temas ederek, ”Cenevre müzakereleri, nükleer konuda mantıklı, karşılıklı saygı çerçevesinde ve Ä°ran’ın hassasiyetlerinin dikkate alındığı, siyasi çözüm yolunun bulunması yönündeki  siyasi görüşmeler sürecinin devamı doÄŸrultusundadır” ifadesini kullanarak, Ä°ran’ın, müzakerelerin Amerika ve Ä°ran uzmanları  ve teknik adamları arasında en üst düzeyde gerçekleÅŸmesi yönünde  öneride bulunduklarını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.