Cevad Zarif: Güvenliğimiz yerli imkanlara dayalı

  • 14 Haziran 2016
  • 838 kez görüntülendi.
Cevad Zarif: Güvenliğimiz yerli imkanlara dayalı

İslami İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran’ın güvenliğinin komşularının düşüncelerinin aksine yerli imkanlara dayalı olduğunu ve dışarıdan gelen silahlar ve imkanlara dayalı olmadığını söyledi.

İRİB ajansının Oslo’dan bildirdiğine göre, Zarif dün Oslo’da düzenlenen, ”Nükleer anlaşma ve İran ile Norveç arasında yeni işbirlikleri fırsatı semineri’nde yaptığı açıklamada; ‘nükleer anlaşmanın çatışmaların yaşandığı bölgemizde yıkıcı girişimler yerine yapıcı görüşmelerin örneği’ olduğunu gösterdiğini belirterek; nükleer anlaşma faktörünün yalnızca İran ve Norveç ilişkileri için değil bölgesel ve dünya gelişmeleri için de bir fırsat olduğunu söyledi.

Zarif açıklamasında; ”birinci nokta globalleşmeyi doğru anlamaktır, başkalarının zarar ettiği bir ortamda menfaat ve kar sağlanamayacağını anladık, çünkü sıfırla sonuçlanan bir oyun yoktur, oyun ya menfi ya da müspettir. Ya her iki taraf yenilir yada farklı şekilde kazanırlar” dedi.

İran dışişleri bakanı, İran ve Norveç ilişkilerine de temasla, ‘iki ülke arasında petrol ve gaz’dan tutun balıkçılık, yeşil teknoloji, gemicilik, sigorta, bankacılık gibi bütün alanlarda işbirliği imkanı vardır” dedi.

İran dışişleri bakanı Zarif, Amerika’daki son yaşanan gelişmeleri de kınayarak, ”Suriye ve Ortadoğu’daki terörizmin sınır tanımadığını belirtti.

İran dışişleri bakanı, iki ülke arasındaki seminerde yaptığı açıklamada, nükleer anlaşmanın bir bölümünün uygulanmasındaki rolü ve doğal ve zenginleştirilmiş uranyum değişimi konusunda iki ülke arasındaki görüş alış verişlerinden dolayı Norveç’e teşekkür etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.