Cevad Zarif: İran AB’den Bercam konusunda hoşnut değil

  • 09 Aralık 2019
  • 803 kez görüntülendi.
Cevad Zarif: İran AB’den Bercam konusunda hoşnut değil

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran İslam Cumhuriyeti AB ve üye ülkelerin Bercam nükleer anlaşmasını uygulamaya yönelik yerine getirdikleri yükümlülüklerinden hoşnut olmadığını belirtti.

Pazartesi günü İstanbul’a giden Dışişleri Bakanı Zarif, havaalanına varır varmaz muhabirimize yaptığı açıklamada, Bercam nükleer anlaşmasında tüm tarafların tüm yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiğine vurgu yaparak şöyle dedi: İran’ın AB ve üye ülkelerinden bu konuda hoşnutsuzluğu İran, Çin ve Rusya tarafından Viyana’da düzenlenen ortak komisyonda açıkça belirtildi.

İran İslam Cumhuriyeti’nin Bercam anlaşmasındaki yükümlülüklerini askıya almasına da temas eden Dışişleri Bakanı Zarif, İran karşı taraf yükümlülüklerini yerine getirdiği takdirde 36. madde uyarınca aldığı kararları durdurmaya hazır olduğunu vurguladı.

AB üyese altı ülkenin INSTEX mali mekanizmasına katılmaları olumlu bir gelişme olduğunu kaydeden Zarif, bu mekanizmayı gelecekte hayata geçirmenin mümkün olduğunu ifade etti.

İstanbul ziyaretine de değilen Dışişleri Bakanı Zarif, Afganistan’da istikrar, güven ve çok yönlü kalkınma şartlarını oluşturmaya amaçlayan “İstanbul süreci – Asya’nın kalbi” başlıklı Dışişleri Bakanlarının 8. zirvesine katılmak üzere Türkiye’ye geldiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Zarif, Afganistan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması ve barış müzakereleriyle ilgili gelişmelerden ötürü şimdi özel şartlara sahip olduğunu, bu şartlarda komşu ve bölge ülkelerinin bu süreçte aktif rol ifa etmeleri zaruri olduğunu vurguladı.

8. İstanbul süreci – Asya’nın kalbi, Pazartesi günü ve bölgenin 14 ülkesinin Dışişleri Bakanlarının katılımı ile düzenleniyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.