Cevad Zarif: KOEP’ten çıkma ve nükleer programa dönme hakkımız saklıdır

  • 24 Eylül 2017
  • 1.045 kez görüntülendi.
Cevad Zarif: KOEP’ten çıkma ve nükleer programa dönme hakkımız saklıdır

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mohammad Cevad Zarif, ABD’nin Kapsamlı Ortak Eylem Planından(KOEP) çekilmeyle ilgili, İran’ın KOEP’ten çekilmek ve hızlı bir şekilde nükleer programına dönmek gibi seçeneklere sahip olduğunu söyledi.

İRNA’nın bildirdiğine göre BM Genel Kurul çalışmaları için New York’ta bulunan Zarif, ABD CNN televizyonundan Ferit Zekeriya’ya verdiği demeçte, İran’ın savunma ihtiyaçları ile ilgili, İran’ın savunma teçhizatlarını kendisinin ürettiğini belirterek, ‘’Biz defalarca füzelerimizin savunma amaçlı olduğunu söyledik ve bunu ispatladık’’ dedi.

Saddam döneminde İran’ın çeşitli kentlerinin bombalandığını, İran’ın bir füzeye bile sahip olmadığını ifade eden Zarif, Saddam’ın o dönemde batılılar tarafından sevildiğini ve fırlattığı bu füzelerden dolayı kimsenin kendisine itiraz bile etmediğini söyledi.

İran nükleer programının tek denetleyen kurumun Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu olduğunu ifade eden Ruhani, ABD’nin KOEP’ten çekilmesi durumunda, İran’ın nükleer programıyla ilgili çeşitli seçenekler olduğunu bunlardan birinin nükleer programa geri dönmek ve sınırlamaların kaldırılması olduğunu söyledi.

İran’ın NPT üyesi bir ülke olarak hiçbir zaman nükleer silah üretmemeyi taahhüt ettiğini ifade eden Zarif, ABD’nin gerçekleri dikkate almasının yararına olacağını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.