Cevad Zarif: Ortadoğu bölgesinin ihtiyacı diyalogdur

  • 25 Nisan 2018
  • 1.264 kez görüntülendi.
Cevad Zarif: Ortadoğu bölgesinin ihtiyacı diyalogdur

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Ortadoğu bölgesinin ihtiyacının diyalog olduğunu söyledi.

İRNA’nın haberine göre, New York’ta BM genel kurulunun ”Kalıcı Barış” üst düzey konferansında  bir konuşma yapan Zarif, ‘’Bölgemiz şiddetli şekilde değişime ihtiyaç duymaktadır. Bölgede bir çok çatışma gördük, Devrim sonrası, aleyhimize kimyasal silahların kullanıldığı bir saldırı gördük, daha sonra Afganistan olayları oldu, daha sonra Irak, Suriye ve yine Irak ve en son da Yemen krizi ile boğuşuyoruz’’ dedi.

Bölgenin yeni bir başlangıca ihtiyacı olduğunu ifade eden Zarif, bölgede ‘müzakere’ edilmemesinin bir sorun teşkil ettiğini söyledi.

Zarif, Arabistan liderlerinin Amerika ziyaretine değinerek ziyaret amacının herkese İran’ın tehdit olduğunu kabullendirmek olduğunu belirtti.

Zarif, ‘’Biz açık ve gizli şekilde defalarca bölgesel müzakere istediğimizi ilan ettik. Bu 1980’li yıllarda yapılması gereken şeydi. Bölge ülkelerinin gücünde birçok farklılıklar vardır ve bu korkulara sebep olmaktadır, bu sadece İran için geçerli değildir, buna Katar’a sorabilirsiniz’’ dedi.

Ülkelerin içişlerine karışmama ilkesinin çok önem taşıdığını ifade eden Zarif, ‘’Birçok konuda bir itham ediliyoruz, biz hiçbir zaman savaşı Suudi topraklarına çekme tehdidinde bulunmadık fakat Suudi Veliahdı resmen bu tehdidi dile getirdi. Bölgede güven sorunu vardır. Önce müzakere edilerek güven sorunu çözülmeli’’ dedi.

Zarif, müzakerelerde nükleer güvenlik, turizm, kültürel mübadeleler, kadınların güçlendirilmesi ve diğer konuların gündeme gelebileceğini belirterek, ‘’Savaşlarda kazanan ve kaybeden yoktur. Biz bunu nükleer müzakerelerde gördük. Bir birimizden imtiyaz almaya çalıştığımızda kimse kazanmadı. Belki yeniden o yöne gitmeye mecbur kalırız. Amerika bizim hatta bir santrifüj sahibi olmamızı istemezken biz, 2 bin santrifüjden 20 bin santrifüje ulaştık, bizde artı 7 büyüme hızından eksi 7 büyüme hızına geldik. Sonuç olarak hepimiz kaybettik. Savaşta kimse kazanmaz ve herkes kaybeder’’ dedi.

Güvenliğin satın alınamayacağı kavramının önemli olduğunu ifade eden Zarif, alınan milyarlarca dolarlık silahın kimse için güvenlik getirmeyeceğini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.