Cevad Zarif: Trump ve Siyonist rejim İsrail belki yer küreden de çekilmek istiyorlardır!

  • 02 Ocak 2019
  • 1.901 kez görüntülendi.
Cevad Zarif: Trump ve Siyonist rejim İsrail belki yer küreden de çekilmek istiyorlardır!

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Amerika ve Siyonist rejim İsrail’in bir çok anlaşma ve UNESCO dahil uluslararası kurumlardan çıkmalarına işaretle, ”Trump ve Siyonist rejimin belki yer küreden de çekilmek isteyebileceklerini” söyledi.

Zarif, Twitter hesabından attığı mesajda, ‘’Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP), NAFTA, Trans Pasific, Paris Anlaşması sonrası Trump rejimi, Siyonist rejimle bitlikte resmen UNESCO’dan çekildiler. ‘’ diye yazdı.

Zarif, kinayeli bir yazı ile, ‘’Trump ve Siyonist rejimin çekilmediği başka bir şey kadı mı? Belki yer küreden de çekilmek isterler‘’ diye yazdı.

BM, Bilim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO) Filistin sorununda ırkçı İsrail’e karşı ön yargılı tutum izlediğini iddiası ile örgütten ayrılmak üzere resmi başvuru yapan ABD ve Siyonist rejimin yeni yıldan itibaren UNESCO ile üyelik bağı kalmadı.

ABD’nin 2. Dünya Savaşı’nın ardından kuruluşuna öncülük ettiği bir BM organıyla bağlarını koparması sembolik açıdan önem taşıyor.

ABD ve İsrail, UNESCO’yu işgal altındaki Filistin toprağı olduğu BM kararlarıyla kabul edilen Doğu Kudüs’teki İsrail varlığını eleştirdiği, bölgedeki tarihi eserleri “Filistin kültür mirası” olarak nitelendirdiği ve Filistin yönetimini 2011’de üyeliğe kabul ettiği gerekçesiyle “İsrail aleyhtarı önyargıya sahip olmakla” eleştirmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Ekim 2017’de örgütten çekilmek üzere resmi başvuruda bulunmuştu. Washington’un ardından ırkçı İsrail de benzer yönde adım atmıştı.

ABD ve ırkı İsrail’in örgütten çekilmesinin halihazırda bütçesinde ciddi kesinti yapılan UNESCO’yu çok fazla etkilemesi beklenmiyor. ABD ve İsrail, Filistin yönetiminin 2011’de üye olarak kabulünden sonra ülke olarak örgüte yaptıkları ödemeleri durdurmuştu.

ABD daha önce 1984 yılında, Başkan Ronald Reagan döneminde “Sovyet çıkarlarını savunduğu” gerekçesiyle örgütten ayrılmış. Ülke 2003 yılında üyeliğe geri dönmüştü.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.