Cevad Zarif: Trump’ın nükleer siyasetleri insanlığı yokolmaya daha bir yaklaştırıyor

  • 04 Şubat 2018
  • 958 kez görüntülendi.
Cevad Zarif: Trump’ın nükleer siyasetleri insanlığı yokolmaya daha bir yaklaştırıyor

İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, Amerikan başkanı Trump’ın siyasetlerinin insanlığın yok olmaya daha bir yaklaştırdığını söyledi.

İran dışişleri bakanı, dün gece Amerika’nın nükleer durumunu yeniden gözden geçirmeyle ilgili raporuna twitter’den tepki göstererek, Amerika’nın nükleer silahları yeniden gözden geçirme ve nükleer silahların daha da arttırılmasını içeren yeni doktrinin gerçekte kitle imha silahlarının yayılmasını ve üretimini önleme anlaşması NPT’nin çiğnenmesi manasına geldiğini bildirdi.

Zarif, 1953’den beri insanlığın yok edilmesine yönelik tehlikenin bugünkü kadar tehdit edici olmadığını belirterek, Amerikan başkanı Trump’ın İran ve 5+1 grubu arasında varılan nükleer anlaşmayı da ortadan kaldırmak istemesinde de bu tehlike ve tehdidin bulunduğuna dikkat çekti.

Amerikan savunma bakanlığı  Pentagon, cuma günü yeni ABD Nükleer Doktrini’ni yayınlamıştı. Doktrinde ABD’nin, nükleer silahların yayılmasını önleme ve nükleer silah sayısını azaltma taahhüdünü üzerine aldığı belirtilmişti.

Doktrinde Rusya’nın nükleer potansiyelini modernize etmesinin süper güç statüsüne ve silah yarışına geri dönme kararlılığını gösterdiği öne sürülmüştü.

ABD’nin yeni doktrinde, Rusya’nın nükleer silahını kullanmasını önleme amacıyla nükleer silaha başvurmaya hazır olduğunu açıklamasının, Rusya’nın kendini savunma hakkını sorgulaması anlamına geldiği ifade edildi.

Rus Dışişleri’nin açıklamasında ise , “Washington’un, bu tür doktrinlerin uygulamalı askeri planlama düzlemine taşınmasının yol açacağı yüksek derecede tehlikenin farkında olduğunu ummak istiyoruz” dendi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.