Cezayir’den Siyonist Rejimin Afrika’daki Faaliyetleri Hususunda Uyarı

  • 07 Aralık 2021
  • 705 kez görüntülendi.
Cezayir’den Siyonist Rejimin Afrika’daki Faaliyetleri Hususunda Uyarı

Siyonist Rejim İsrail uzun süredir Afrika ülkelerine sızmak için farklı farklı siyasetlere baş vurmuş ve özellikle de Arap ülkeleri ile ilişkilerini normalleştirmek istemiştir. Bu bağlamda Amerika’nın da destekleri ile bu siyasetini gerçekleştirmeye çalışmıştır. Bu durum Afrika ülkeleri özellikle de Fas ve Cezayir arasındaki gerilimlerin artmasına yol açmıştır.

 Bu bağlamda Cezayir dışişleri bakanı Ramtane Lamamra  Siyonist Rejimin  sürüngen şekilde sızmanın şiddetlendiği hususunda uyarılarda bulunarak şöyle bir açıklamada bulundu: ”    Fas makamlarının Afrika’nın Kuzeyinde  Siyonist Rejime açtığı şemsiye, Siyonist hegemonyasının bölgede geçmişte olmadığı kadar arttığını açıkça gösteriyor. ”

Fas, BAE, Bahreyn ve Sudan’ın ardından  2020 yılında Siyonist Rejim ile ilişkilerin normalleşmesine onay veren  ve son aylarda  İsrail ile siyasi ilişkilerini de başlatan ve genişleten Arap ülkelerden biri olmuştur.  Öyle ki Siyonist makamlar  bu ülkeyi defalarca ziyaret etmiş ve  ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yapmışlardır.  Bu hususta Fas ve Siyonist Rejim İsrail  Benni Gantz’ın Rabat’a yaptığı son ziyarette güvenlik işbirlikleri  anlaşması imzaladılar. Gantz bu anlaşmanın imzalanmasından sonra  Fas ile Siyonist Rejim İsrail arasında askeri işbirliklerin arttırılacağını duyurdu.

Fas ve Siyonist Rejim İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi  bölgesel krizleri özellikle de Fas ile Cezayir arasındaki ilişkilere zarar vemriştir.  Son yıllarda Afrika ülkelerine sızmayı aklına koyan Siyonist Rejim İsrail  bölge ülkelerine ekonomik ve siyasi yardımlar bahanesi ile bu siyasetini gerçekleştirmeye çalışmıştır.  Bu bağlamda İsrail şirketleri  Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında gerilim noktası olan El Nihze barajının yapım projelerinde faaliyet yapmaktadırlar.  İsrail ayrıca istişareleri sayesinde  Afrika Birliğine üye 14 Arap ülkenin karşı çıkmasına rağmen  bu birliğin gözlemci üyesi olmayı da başarmıştır.  Şimdi de ilişkilerini Fas ile geliştirmeye çalışıyor.  Bu koşullar ise  Afrika’daki gerilimleri iyice arttırmıştır.

Gerçekte Siyonist Rejim İsrail,  sızma politikasını devam ettirerek bu ülkelerin kaynakları ve imkanlarından yararlanmanın yanı sıra  farklı alanlarda özellikle de askeri ve güvenlik alanlarda sözleşmeler imzalayarak  Afrika’daki konumunu güçlendirmek ve rakiplere meydan okumak istiyor. İsrail ayrıca Afrika’da bulunan Arap ülkeler ile ilişkilerini geliştirerek  onları kendi saldırgan politikaları doğrultusunda  yanına almak istiyor.

 

Cezayir’de Siyonist Rejim ile ilişkilerin normalleşmesine karşı çıkan halk cephesi koordinatörü Ahmed İbrahimi şöyle diyor: ”  Siyonist Rejim İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi,  Filistin milletinin haklarında büyük bir cinayet ve Araplar ve Müslümanların güvenliğine yönelik büyük bir tehdittir. ”

 

İsrail bölgeye yönelik böyle sinsi bir siyaset izlese de  bölge ülkeleri her daim İsrail’in işgalciliğine karşı çıkmış ve Filistin halkının haklarını savunmuştur.  Şimdi de kimi Arap ülkelerin  İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesine rağmen bu ülkenin vatandaşları itiraz etmektedirler.   Nitekim Siyonist Rejim İsrail’in  Fas’a ziyareti sırasında binlerce Faslı  sokaklara inerek İsrail ile ilişkilerin normalleşme anlaşmalarının iptal edilmesini ve askeri ve güvenlik işbirliklerin kesilmesini istediler.

Fas’ta faaliyet gösteren  milletler ile yakınlaşma demokratik kanalı koordinatörü Muhammed El Gaferi şöyle diyor: ” Arap rejimlerin Siyonist Rejim ile ilişkilerini normalleştirmelerine rağmen, Arap milletleri  bu ilişkilerin normalleştirilmesine karşıdırlar.  Filistin halkı ile dayanışma içerisinde meydanlara ve caddelere inmişlerdir. ”

 

Siyonist Rejim makamları  Amerika’nın da destekleri ile  Arap ülkeler ile ilişkilerini genişletmeye çalışsa da görünen o ki  bu ülkeler sömürgeciliği deneyen ülkeler olarak  artık bu sinsi oyuna gelmeyecekler. Tam tersi Filistin  ülküleri çerçevesinde  bir ve beraber kalmaya devam edeceklerdir.  Bu bağlamda Cezayir cumhurbaşkanı şu açıklamada bulundu: ” Dışarıdan bir irade,  Siyonist Rejimi bizim sınırlara yaklaştırmak istiyor.  Biz kendi iç sorunlarımızı kendimiz çözeriz.  Dayanıklılık ve kardeşlik içerisinde  çok yanlı krizleri bile geride bırakmak için en iyi yolu bularız. Ülkeyi hedef alan çabaları teşhis edeceğiz. “

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.