Cihangiri: İran milleti Amerika’nın tek yanlı sistemine karşı durmuştur

  • 04 Kasım 2018
  • 1.546 kez görüntülendi.
Cihangiri: İran milleti Amerika’nın tek yanlı sistemine karşı durmuştur

İran cumhurbaşkanı birinci yardımcısı İshak Cihangiri, ‘İran milletinin dünyaya Amerika’nın tek yanlı düzenine karşı direndiğini gösterdiğini’ söyledi.

İRNA’nın bildirdiğine göre, Ekonomi Bakanı olarak Meclisten Güvenoyu alan Ferhad Dejpesen’in tanıtım töreninde bir konuşma yapan Cihangiri, ‘’Amerika bugün politikalarını uygulamak için yalnızdır, biz hem siyasi açıdan üstün konumdayız, hem de ahlaki yönden dünyaya İran’ın güvenilir bir ülke olduğunu ve Amerika’nın güvenilmez olduğunu gösterdik’’ dedi.

4 Kasım gününün tarihi açıdan İran milleti için önemli olduğunu ifade eden Cihangiri, İmam Humeyni’nin 4 Kasım’da sürgüne gönderildiğinde çok kişi için İslami Hareketin yoluna devam edip zafere ulaşmasının düşünmesinin zor olduğunu söyledi. Amerikalıların İmam Humeyni’nin sürgününde önemli rolleri olduğunu ifade eden Cihangiri, Amerikan kontrolündeki eski Şahlık rejimin 4 Kasım 1978’de Öğrencileri katlettiğini fakat bu olayın İnkılab hareketini şiddetlendirdiğini ve daha sonra Casusluk Yuvası olarak kullanılan Amerikan büyükelçiliğinin ele geçirilmesiyle farklı olayların geliştiğini söyledi.

Amerika’nın İran milleti karşısındaki düşmanca tutumuna Dr. Musaddık Hükümetine yapılan darbeyi, yolcu uçağına füze fırlatarak düşürmek, Saddam’ı İran ile savaş için tahrik etmek olduğunu ifade eden Cihangiri, tüm bu olaylarda Amerika’nın İran milletinin tokadını yediğini fakat bunlara rağmen İran ile düşmanlıkta ısrar ettiğini söyledi. Amerikalıların sürekli İranlıların güvenilmez olduğu imajı yaratmak istediklerini ifade eden Cihangiri, buna rağmen nükleer anlaşmada İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu(UAEK) raporlarına göre tüm taahhütlerini yerine getirdiğini söyledi.

Amerikan başkanının Kapsamlı Ortak Eylem Planından (KOEP) çekilmekle iki hedefi güttüğünü ifade eden Cihangiri, bunların psikolojik ve medya savaşı ve ekonomik savaş olduğunu, psikolojik savaşta ilk başta üstünlük sağlanmasına rağmen halkın uyandığını söyledi. Amerika’nın ekonomik savaştaki hedefinin İran milletine baskı uygulamak olduğunu ifade eden Cihangiri, Amerikan yetkililerinin ısrarla İran milletine baskı uygulamak istemedikleri sözlerinin de yalan olduğunu söyledi.

Amerika’nın ilk başta İran petrol satışını sıfıra indirgeyeceğini ilan ettiğini ifade eden Cihangiri, Amerika’nın bunu başaramadığını ve 8 ülkeyi ambargolardan muaf tutarak fiilen İran karşısında hezimete uğradığını söyledi.Cihangiri, ABD, ırkçı İsrail ve Suudi Arabistan’ın İran’a karşı psikolojik savaş başlattığını ve bunu medya üzerinden yürüttüklerini belirterek, bu ülkelerin Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayını İran’la bağlantılandırmak için yoğun bir çabanın içine girdiğini, ABD ve müttefiklerinin, medyanın İran aleyhine seferber edilerek propaganda yapılması ve kamuoyunun İran aleyhine yönlendirilmesi için milyonlarca dolar tahsis ettiğini ifade etti. Cihangiri, bu meseleyle ilgili bazı haberlerin İngiliz basınında çıktığını kaydederek, “Diğer batı medyasının da bu konuyu gündeme getireceğinden eminiz. Bazı medya organları, dünyada bağımsız olarak nitelendiriliyor, fakat bunlar kamuoyunu İran’ın aleyhine yönlendirmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.