Çin dışişleri bakanlığı: Nükleer anlaşmaya bağlı kalınmalı

  • 27 Kasım 2019
  • 9.084 kez görüntülendi.
Çin dışişleri bakanlığı: Nükleer anlaşmaya bağlı kalınmalı

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Geng Shuang, bütün taraflardan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak bilinen nükleer anlaşmaya bağlı kalınmasını istedi.

Fars haber ajansına göre, Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü, İran’ın nükleer programının çok hassas bir döneme ulaştığını belirterek, Pekin olarak bütün taraflardan nükleer anlaşmaya bağlı kalmalarını istedi.

Çinli yetkili, Pekin’in, Viyana’da 6 aralık tarihinde yapılacak olan KOEP ortak komisyon oturumuna katılacağını da bildirdi.

Çin  daha önce de ABD’nin nükleer anlaşmadan çıkmasını eleştirmiş ve Avrupa ülkelerinden nükleer anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmelerini istemişti.

Almanya, İngiltere ve Fransa, ABD’nin 8 mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan çıkmasının ardından İran’ın nükleer anlaşmadan elde ettiği kazanımlarını garanti edeceklerine dair söz vermelerine rağmen uygulamada bu sözler havada kalınca İran İslam Cumhuriyeti de 8 mayıs 2019 tarihinde, Avrupa tarafının taahhütlerine bağlı kalması için nükleer anlaşma çerçevesinde bazı taahhütlerini azaltma konusunda adım atma kararı aldığını bildirmişti.

İran bu doğrultuda da bu zamana kadar 4 kez girişimde bulunmuş ve bu çerçevede İran Fordu tesislerinde nükleer çalışmalara yeniden başlarken, uranyum zenginleştirme oranını ve rezerv miktarını arttırmıştır./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.