Çin’den Bercam nükleer anlaşmasına desteğe vurgu

  • 01 Eylül 2020
  • 6.355 kez görüntülendi.
Çin’den Bercam nükleer anlaşmasına desteğe vurgu

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jao Li Jian bir kez daha Bercam nükleer anlaşmasına destek verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Salı günü Viyana’da düzenlenmesi beklenen Bercam ortak komisyonunun oturumuna temas eden Sözcü Jian, bu oturum Bercam nükleer anlaşmasını desteklemek ve BM güvenlik konseyinin 2231 sayılı kararnamesini samimi bir şekilde uygulamak için iyi bir fırsat olduğunu belirtti.

Bercam anlaşmasını onaylamak üzere BM güvenlik konseyinin onayladığı 2231 sayılı kararname İran’a dayatılan yaptırımların kaldırılmasına vesile olmuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jian, Bercam ortak komisyonu tarafların arasındaki ihtilafları doğru biçimde ele almak, yaşanan sorunları çözmek üzere sarf edilen çabaları koordine etmek ve İran’ın nükleer meselesinin çözüm sürecini ilerletmek için en uygun yer olduğunu vurguladı.

Bercam nükleer anlaşmasının ortak komisyonu oturumu İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Seyyid Abbas Irakçi ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Yardımcısı Helga Schmit’in eşbaşkanlığında ve Fransa, Almanya, İngiltere, Rusya ve Çin temsilcilerinin katılımı ile bugün Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenleniyor.

Amerika terör devleti 8 Mayıs 2018’de Bercam nükleer anlaşmasından çekildiğini ilan etmesine rağmen şimdi halâ bu anlaşmanın bir üyesi olduğunu iddia ederek anlaşmada ve BM güvenlik konseyinin 2231 sayılı kararnamesinde yer alan maddelerden İran aleyhinde yararlanabileceğini iddia ediyor. Amerika bu iddiasına istinaden geçenlerde BM güvenlik konseyine İran’a silah ambargosunun süresinin uzatılmasını öngören bir kararname taslağı sundu, fakat taslak fiyasko bir sonuçla reddedildi.

Bu gelişmenin ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo BM’ye gelerek tetik mekanizmasının uygulanmasını istedi. Ancak Bercam anlaşmasının tarafları ve BM güvenlik konseyinin üyeleri Amerika yönetimi bu talepte bulunamayacağını belirtiyor.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.