Corona salgını ABD’deki yönetim zaaflarını birer birer ortaya çıkarıyor

  • 29 Mart 2020
  • 963 kez görüntülendi.
Corona salgını ABD’deki yönetim zaaflarını birer birer ortaya çıkarıyor

Trump’tan ’30 bin solunum cihazı lazım, 400 gönderdin’ diye isyan eden New York Valisine yanıt: Daha yeni 4 bin yolladım be!

New York eyaleti valisinin “30 bine ihtiyacım varken 400 tane ile ne yapabilirim? Bu durumda ölecek 26 bin kişiyi siz belirleyin, çünkü sadece 400 suni solunum cihazı gönderiyorsunuz” diye açıklama yapması üzerine, ABD Başkanı, “Daha yeni 4 bin solunum cihazı gönderdim!” dedi.

ABD’nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin yeni merkezi olması beklenirken, baştan beri hastalığı ciddiye almamakla eleştirilen Başkan Donald Trump, New York eyaletinin valisi Andrew M. Cuomo’nun eleştiri bombardımanına verdiği yanıtla da şaşırttı.

Dün Cuomo, Trump yönetiminin New York için yeterli desteği vermediğini dünyaya ilan ederken şöyle konuşmuştu:

“Federal Acil Yönetim Kurumu, 400 suni solunum cihazı gönderiyor. 30 bine ihtiyacım varken 400 tane ile ne yapabilirim? Bu durumda ölecek 26 bin kişiyi siz belirleyin, çünkü sadece 400 suni solunum cihazı gönderiyorsunuz.”

‘New York için çok sıkı çalışıyorum’

Bugün Trump’tan Twitter’da şu yanıt geldi:

“New York şehri ve eyaletine yardım etmek için çok sıkı çalışıyorum. Hem belediye başkanı hem de valiyle muhatap olarak onlar için muazzam boyutta üretim halindeyim, yeni dört tıp merkezi, dört yeni hastane dahil. Cuomo’dan hoşlanmadığım için (ki hoşlanıyorum) onlara yardım etmediğim, yalan haber. Daha yeni 4 bin solunum cihazı gönderdim!”

ABD Başkanı’nın bu tweeti, “New York’un 30 bin solunum cihazına var, 4 bin yetersiz, neyi anlamıyorsun” tarzı tepki ve yorumlara neden oldu.

Daha önce Trump, Twitter’dan Ford, General Motors ve Tesla ile anlaştıkları, bu otomotiv devlerinin solunum cihazları ve diğer metalden yapılan tıbbi teçhizatları üreteceklerini duyurmuştu.

Covid-19 ile Mücadele Eden New York Belediye Başkanı’ndan Trump’a: Ahlaksızca Hesap Yapıyorlar

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Covid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı bini aştı. Dünyada salgının en etkili olduğu ülkelerden biri haline gelen ABD’de, vaka sayısı 70 bini geçerken virüsün bulaştığı kişi sayısı bakımından dünya genelinde 3’üncü sıraya yükseldi.

New York eyaleti 33 bin vaka ve 360’tan fazla ölü sayısı ile ülkede salgının en etkili olduğu eyaletlerin başında geliyor. Eyalet genelinde sağlık görevlileri ve yönetim ise zamana karşı yarışıyor.

New York Belediye Başkanı’ndan hükümete eleştiri: Ahlaksızca hesap yapıyorlar
New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, salgının merkezi halindeki kentte Covid-19 ile mücadelenin aylar sürebileceğini dile getirdi.

Bill de Blasio, nisan ayının marta göre çok daha zorlu geçmesinin beklendiğini söyledi.

Eyaletlere verilecek paradan kendilerine çok az bir pay ayrıldığını kaydeden New York Belediye Başkanı, bu duruma sert sözlerle tepki gösterdi.

Düzenlediği basın toplantısında, mevcut durumun ABD’de 1930’larda yaşanan ve ‘Büyük Buhran’ olarak tanımlanan ekonomik krizden bu yana görülen en ciddi sorun olduğunu belirten Blasio, şu ifadeleri kullandı:

“Büyük Buhran’dan bu yana, bu devasa krizin ortasında, herhangi bir kamu görevlisinin, herhangi bir kişinin kendi başına ne yapacağını anlamayamıyorum. İhtiyacımız olan paradan mahrum bırakılıyoruz. Tüm ülke için 150 milyar dolarlık bir havuz oluşturdular. Ancak ülke genelindeki vakaların üçte biri burada.

Birileri, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’da bir hesap yapıyor. Matematiksel bir hesap yapıyorlar. Bize, şehirlere ve eyaletlere verdikleri paranın yüzde birinden bile azını verdiler ve ülkedeki vakaların üçte biri de burada. Bu çok ahlaksızca.”

New York Valisi Andrew Cuomo da Kongre’nin yardım paketini eleştirdi

New York Valisi Andrew Cuomo da, Senato ile Beyaz Saray arasında uzlaşmaya varılan koronavirüs yardım paketini desteklemediğini söyleyerek, bunun New York için ‘korkunç’ olacağını dile getirdi.

New York eyaleti için bunun sadece 3,8 milyar dolar anlamına geldiğine işaret eden Cuomo, “Çok büyük meblağ gibi gelebilir, ancak biz 15 milyar dolarlık gelir açığına bakıyoruz. Bu virüsün maliyeti şu ana kadar zaten 1 milyar doları geçti ve işimiz bittiğinde muhtemelen milyarlarca dolara mal olacak.” diye konuştu.

Trump: New York’u zorlu haftalar bekliyor

Başkan Donald Trump ise koronavirüs salgınının merkez üssü olan New York’un, virüs ile mücadelede ciddi bir “sorun” olduğunu belirterek, “New York’u zorlu haftalar bekliyor.” ifadelerini kullanmıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.