Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ankara’dan Tahran’a döndü

  • 17 Eylül 2019
  • 1.271 kez görüntülendi.
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ankara’dan Tahran’a döndü

Dün Suriye konulu 5. İran, Türkiye ve Rusya Üçlü Liderler Zirvesine katılan ve Türkiye Cumhurbaşkanı ve Rusya Devlet Başkanı ile zirvenin kulisinde görüşen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün sabah Tahran’a döndü.

Pazar günü akşam saatlerinde üst düzey bir siyasi ve iktisadi heyet başkanlığında Ankara’a giden Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran, Türkiye ve Rusya Üçlü Liderler Zirvesinde bir konuşma yaparak, Suriye milli hakimiyeti, bağımsızlığına saygı ve içişlerine müdahale edilmemesi ilkelerine ciddiyetle uyulması gerektiğine işaretle, Amerikalı terörist askerlerin gayrı meşru varlığının Suriye toprak bütünlüğü ve milli hakimiyetini tehlikeye düşürdüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Üçlü Zirve’nin kulisinde Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.Görüşmede Ruhani, Tahran-Ankara münasebetlerinin muhtelif alanlarda dostane, sağlam ve gelişmekte olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı dün ayrıca Ankara’da düzenlediği basın toplantısında, Şam’ın yasal yönetiminin daveti olmadan ABD’nin Suriye’deki varlığı ve bu ülkenin iç işlerine müdahale amaçlarını çok tehlikeli ve teröristlere yardım doğrultusunda niteledi.

ABD’nin Suriye’yi parçalamayı düşündüğünü ve bunun İran, Rusya ve Türkiye dahil bölgedeki hiçbir ülke tarafından kabul edilir olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Ruhani, Suriye’de terörle mücadelenin sürmesi gerektiğini vurguladı.

Milli para birimleriyle ticari işbirliğinin geliştirilmesinin iki ülkenin ekonomik ilişkilerinde sıçramaya imza atacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Ruhani, İran’ın Türk özel sektörü ve yatırımcılarının ortak projelere katılımını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı görüşmede Fars Körfezi, Umman Denizi ve Hürmüz Boğazı’ndaki su kanallarının güvenliğinin korunmasının bu bölgede en uzun sahillere sahip İran tarafından önemsendiğini hatırlatarak, İran’ın bölgesel su kanallarının güvenliğini sağlamakla kendi yükümlü gördüğünü kaydetti.

Cumhurbaşkanı, Yemen’e yönelik saldırıların da ABD’nin yanlış adres ve hesaplarının bir ürünü olduğunu belirterek, herkesin BM’nin katılımıyla Yemen’de huzur ve istikrarın yeniden sağlanması için çalışması gerektiğini vurguladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan da görüşmede, İran ile Türkiye’nin dostane ve kardeşçe ilişkilerine işaretle, iki ülkenin milli para birimleriyle ticaret yapmasının ikili ekonomik ve ticari ilişkilere önemli ölçüde ivme kazandırabileceğini, bu sürecin devam edeceğini kaydetti.

Erdoğan ayrıca ABD’nin İran’a karşı yaptırımlarının yapıcı olmadığına işaretle, İran ve Türkiye’nin zor günlerde birbirinin yanında durduğunu ve durmaya devam edeceklerini kaydetti.

İslami İran cumhurbaşkanı dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de Ankara zirvesi kulisinde yaptığı görüşmede, Tahran’ın nükleer sorumluluklarını azaltma girişiminin  anlaşmanın korunması ve tarafların taahhütlerine tamamen bağlı kalmasını sağlamak bağlamında olduğunu söyledi.

Rusya devlet başkanı Putin de yapılan görüşmede Moskova’nın nükleer anlaşmanın korunmasından yana olduğunu ve bu yolda çalıştığını belirtti.Putin ayrıca İran ve Rusya ilişkilerinin olumlu ilerleyerek gelişmekte olduğuna işaretle, “Tahran ve Moskova’nın özellikle Birleşmiş Milletler, Şanghay Örgütü ve Avrasya ekonomi birliği gibi çeşitli alanlarda karşılıklı ve olumlu işbirliğine sahip olduklarını” ifade etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.