Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Kuveyt ve Umman ziyareti

  • 16 Şubat 2017
  • 1.372 kez görüntülendi.
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Kuveyt ve Umman ziyareti

Cumhurbaşkanımız Hasan Ruhani Kuveyt ve Umman emiri ve kralının resmi daveti üzerine bu ülkeleri ziyaret etti.

İran İslam cumhuriyeti İslami Vahdet, bölgesel barış ve dayanışma, güvenliği sağlayıp koruma, bölgesel gelişme ve kalkınmayı yükselişe geçirmek amacıyla Fars Körfezi bölgesindeki Müslüman Arap milletleriyle yakın işbirliği ve dayanışmayı zirveye ulaştırma stratejisini uygulamaktadır. Ancak Amerika ve İngiltere gibi bölge dışı emperyalist güçler ve onların bölge milletlerinin bağrına saplanan hançeri terörist İsrail rejimi, Bölge’deki Arap, Fars, Kürt, Türk ve diğer kavimleri ve İslam’ın iki kanatı Şii ile Sünni Müslümanlar arasından ayrılık, çekişme ve çatışma çıkarmaya, bölge milletlerini böl yönet ve zenginliklerini yağmalama fitnesini çıkarmaya çalışıyorlar.

Amerika’nın büyük Ortadoğu ve kuzey Afrika planının eş başkanı veya işbirlikçisi Münafıklar Siyonist rejiminin müttefiki olarak Şii Hilali ve Tehlikesinden ve de Şii yayılmacılığına karşı Sünni Blokundan söz etmektedirler. İran İslam cumhuriyeti bu fitne ateşini söndürmek için söz konusu münafıkların kurdurdukları selefi Vahhabi tekfirci terörizm ve özellikle DAEŞ ve El-Kaide uzantısı Nusra Cephesi gibi tekfirci terör örgütlerine karşı Irak, Suriye, Bahreyn ve Yemen Müslüman halkının şanlı mücadelesine destek vermektedir. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Kuveyt Emiri şeyh Sabah Ahmed Caber Elsabah komşu ve Müslüman ülkelerle Milletlerin birliği, dayanışması ve işbirliğinin hayati önem taşıdığını, bölgesel barış, Güvenlik ve istikrarı sağlamak için bölge ülkelerinin işbirliği yapmaları gerektiğini vurguladılar. İran ile Kuveyt iki petrol üreticisi ülkedir. İki ülkenin özel sektörü de yakın işbirliğini geliştirebilirler. Cumhurbaşkanı Ruhani’nin vurguladığı gibi, İran ile Kuveyt kuzey-Güney koridoru ve transit alanında işbirliği yaparak iki Müslüman ülkeyle bölge milletlerine büyük fayda sağlayabilirler. İran kültürel, bilimsel ve yeni teknoloji alanında da işbirliğini geliştirebilirler.

Hasan Ruhani İran ile Kuveyt’in ortak yatırım yapmaları gerektiğini belirtip, bölge milletlerini tehdit eden terörizmle ortak mücadele yapılması gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Müslüman Milletlerin dini kardeşler olarak bütün ihtilaflarını çözümlemeleri Kuran’ı kerimin Müminler Kardeştir ayeti kerimesine uygun hareket etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ayrıca Fars Körfezinin güney sahilinde bulunan Umman Padişah’ı Sultan Gabus’un daveti üzerine Başkent Masgat’a gitti. Bu ziyarette İki Müslüman ülkeyle bölge milletlerine yapıcı sonuçlar doğuracaktır. İran ile Umman Fars Körfezinde jeo politik ve jeo stratejik konuma sahip iki komşu ülkedir. İki ülkenin siyasi ve ekonomik işbirliği bölgesel barış ve istikrara özel katkıda bulunacaktır. İran İle umman, dünya enerjisi şahdamarı Hürmüz Boğazına hakim konumdadırlar. Her iki ülkenin çok sayıda limanları ve adaları fars körfezinde bulunuyor. Umman asla İran halkına karşı yapılan saldırılar ve insanlık dışı yaptırımlara katılmadı. Nükleer anlaşmanın imzalanmasında da etkin rol üstlendi. Fars Körfezi ve Umman denizinin ticaret merkezi Siraf ve Sahar limanları da ekonomik ve ticari işlemler için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle ortak yatırımları gerekli kılmaktadır.

Afrika kıtası ülkelerle Yapıcı ve yakın ilişkisi bulunan Umman, İran’ın mallarını Afrika ülkelerine ihraç etmede özel rol ifa etmektedir. Umman padişahlığı, İran islam cumhuriyetinin bölgesel ve uluslararası gelişken konumuna destek vermektedir. İran İse, Umman ve diğer bölge ülkelerinin milli birliği, ve hakimiyetiyle toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurgulamaktadır. İran İle Umman, Yemen Halkına karşı kanlı saldırılarını sürdüren Suudi Krallık rejiminin saldırılarının durdurulması gerektiğini, Yemen halkının iç sorunlarını bizzat çözmeleri gerektiğini vurgulamaktadırlar. Cumhurbaşkanı Ruhani’nin vurguladığı gibi, sömürgeci güçlerin İran korkusunu salma girişimlerini etkisiz hale getiren ülkelerden biri Umman devletidir. İki Müslüman millet, bilim ve teknoloji, kültürel, ticaret, enerji, liman, sanayi, mühendislik, teknik hizmetleri, bankacılık, Fars Körfezi ve Umman denizi güvenliği, tekfirci terörizmle mücadele alanında yakın işbirliği yapabilirler. İran Korkusunu salmak, bölge dışı emperyalist ve Siyonist güç odakları gibi İslam ve Arap milletlerinin azılı düşmanlarının fitne ve komplolarıdır. Bundan amaçları, büyük İran milletiyle Arap ve İslam milletlerinin birlik ve dayanışmasını önlemek ve İslam ile Arap ülkelerini bozguna uğratmaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.