Cumhurbaşkanı Ruhani: KOEP’in devamı tüm tarafların taahhütlerindeki dengeye bağlıdır

  • 05 Temmuz 2018
  • 1.891 kez görüntülendi.
Cumhurbaşkanı Ruhani: KOEP’in devamı tüm tarafların taahhütlerindeki dengeye bağlıdır

Ä°slami Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, Ä°ran milleti hukukunun Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) çerçevesinde temin edilmemesi halinde Ä°ran’ın KOEP’te kalmasının bir anlamı olmayacağını belirterek, “KOEP’in devam etmesi tüm tarafların taahhütlerinin dengeli olmasına baÄŸlıdır’’ dedi.

Ä°RNA’nın bildirdiÄŸine göre Avusturya’a resmi bir ziyaret gerçekleÅŸtirmekte olan Ruhani, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) genel müdürü Yukiya Amano ile yaptığı görüşmede, “Ä°ran’ın nükleer faaliyetleri her zaman barışçıl olmuÅŸtur ve öyledir. Fakat, ajans ile iÅŸbirliÄŸinin düzeyi hakkında Tahran karar verir ve bu düzeyin deÄŸiÅŸmesinin sorumlusu yeni duruma neden olanlardır” dedi.

Ajansın esas görevinin milletlerin barışçıl nükleer enerjiden yararlanmalarının imkanlarını oluÅŸturmak olduÄŸunu ifade eden Ruhani, “KOEP, diplomasi ve UAEK için büyük baÅŸarıdır ve bu baÅŸarı sadece tüm tarafların sorumluluklarının dengesine baÄŸlıdır’’ dedi.

Amerika’nın KOEP’ten çıkmasının anlaşmanın dengesini bozduğunu ifade eden Ruhani, ‘’Bu şartlarda diğer tarafların görevi bu olay karşısında durmak ve anlaşmadan çekilen tarafın oluşturduğu dengesizliği telafi etmektir’’ dedi.

Ruhan, ‘’Bir anlaşmada, bir tarafın tüm taahhütlerini yerine getirmesi ve bir tarafın tüm taahhütlerini çiğnemesi mantıklı değildir. Biz KOEP’te milletimizin haklarını elde edemezsek yeni şartlarda yeni kararlar alacağız’’ dedi.

Amano da hassas bir dönemden geçildiğini belirterek, İranlı yetkililerle temasların yakından devam etmesini belirterek, ‘’KOEP, büyük bir teknik ve diplomatik başarıydı ve UAEK denetimlerinde defalarca İran’ın taahhütlerine bağlı olduğunu ilan etmiştir’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.