Diyanet İşlerinden Açıklama: Eski Araç Sürekli Yolda Kalıyordu.

  • 14 Aralık 2014
  • 1.057 kez görüntülendi.
Diyanet İşlerinden Açıklama: Eski Araç Sürekli Yolda Kalıyordu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan alınan aracı meşru olduğu 15 maddelik açıklama ile sağlandı.

Makam aracının değerinin 1 milyon değil 322 bin TL olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, daha önceki makam aracının hep yolda kaldığı belirtilerek “Bahsi edilen makam otosu, yoğun faaliyet temposu içerisinde fazlasıyla yıpranmış ve aynı zamanda 2010 yılında bakım esnasında meydana gelen vinçten düşme ile birlikte artan hasarı nedeniyle zaman zaman Diyanet İşleri Başkanının göreve giderken yolda kalmasına ve hizmette aksamalara sebebiyet vermiştir.” denildi.

Mercedes’in resmi sitesinde S500 Long için verilen vergiler dahil en düşük liste fiyatı 877 bin 600 TL olarak görülüyor.

İşte Diyanet’in o açıklaması:

“Makam Aracı 1 milyon TL” başlıklı habere ilişkin iki gündür süren tartışmalar dolayısıyla aşağıdaki 15 maddelik açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

1. 237 sayılı Taşıt Kanunu’nun 4’üncü maddesinde Kanuna ekli (2) sayılı cetvelde belirtilen makam hizmetlerinde kullanılmak üzere taşıt tahsis edileceği belirtilmiştir. (2) sayılı cetvelde, Başbakanlık Müsteşarlıkları, Kamu Başdenetçisi, Askeri Yargıtay Başkanı, Üniversite Rektörleri, Diyanet İşleri Başkanı, Askeri Yargıtay Başsavcısı, Genelkurmay 2’nci Başkanı ve (J) Başkanlıkları, Kara, Deniz, Hava Kuvvetler Kurmay Başkanlıkları, Ordu, Kolordu, Tümen, Donanma, Hava Kuvvet ve Yurt İçi Bölge Kumandanlıkları, Harp Akademileri Komutanı, Bakanlık Müsteşarlıkları, Kaymakamlıklar, … gibi makamlara en az beş (5) yıl kullanılmak üzere araç tahsis edileceği de hüküm altına alınmıştır.

2. Aynı Kanun’un 10’uncu maddesinin değişik 5’inci fıkrasıyla; Kanun kapsamında edinilecek taşıtların menşei, silindir hacimleri ve diğer niteliklerini belirlemeye ve sınırlamalar getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır.

3. 10 Haziran 2014 tarihli ve 29026 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2014/6425 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “237 Sayılı Taşıt Kanunu Kapsamında Edinilecek Taşıtların Menşei, Silindir Hacimleri ve Diğer Niteliklerinin Belirlenmesine Dair Karar”ın 1’inci maddesiyle de Diyanet İşleri Başkanlığı makamının da aralarında bulunduğu (2) sayılı cetvelde yer alan makamlar için “yabancı menşeli” araç alımına izin verilmiştir.

4. Din hizmeti faaliyetleriyle sadece ülkemizin en ücra köşelerine doğrudan ulaşmakla iktifa etmeyip, faaliyetlerini dünyanın dört bir yanına yayarak milletimizin ve ülkemizin yanı sıra insanlığın barış, kardeşlik ve dayanışmasına katkı sağlamak için yoğun bir tempoda çalışan Diyanet İşleri Başkanlığına 2006 yılında 1 adet Mercedes S 350 model araç tedarik edilmişti.

5. Bahsi edilen makam otosu, yoğun faaliyet temposu içerisinde fazlasıyla yıpranmış ve aynı zamanda 2010 yılında bakım esnasında meydana gelen vinçten düşme ile birlikte artan hasarı nedeniyle zaman zaman Diyanet İşleri Başkanının göreve giderken yolda kalmasına ve hizmette aksamalara sebebiyet vermiştir.

6. Diyanet İşleri Başkanı 11.11.2010 tarihinde göreve başladığında kendisine makam aracının yenilenmesi ihtiyacı ilgili birimce bildirilmiş ise de kamu kaynaklarında tasarrufa verdiği önem sebebiyle bu öneriyi kabul etmemiştir. Ancak mevcut aracın bakım masraflarının gittikçe artması ve sık sık parça değişimini gerekli kılacak derecedeki aksaklıkların hizmetin yürütülmesine de olumsuz etki etmesi sebebiyle 2013 yılında yeni bir araç temini için gerekli usul işlemleri başlatılmıştır.

7. Bu doğrultuda, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’na ekli “T” cetvelinde Diyanet İşleri Başkanlığına binek otomobil tahsisi izni verilmiştir.

8. Bütçe Kanunu’nun mezkûr cetvelinde; belirli makam ve hizmetler için satın alınacak araçların bedellerini tespit etmeye Maliye Bakanlığının yetkili olduğu hükmü bulunduğundan, bütçeyle tahsis edilen ödenekten 350.000 TL’yi Başkanlık Makamına tahsis edilecek otomobil için kullanmak üzere Maliye Bakanlığından izin talep edilmiş, Maliye Bakanlığı Makamı söz konusu talebi yerinde bularak gerekli harcama iznini vermiştir. Bununla birlikte söz konusu aracın satın alma bedeli Maliye Bakanlığından alınan iznin de altında, 322.000 TL olarak gerçekleşmiştir.

9. Aracın satın alma işlemleriyle ilgili her türlü ihale ve yasal prosedür Devlet Malzeme Ofisi tarafından icra edilmiş, satın alma işlemi 16 Kasım 2014 tarihinde tamamlanmıştır.

10. Süreç içerisinde kamu yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, Diyanet İşleri Başkanlığının uluslararası şiddet içerikli olayları önlemeye yönelik açıklamalarının doğurabileceği riskler de göz önünde bulundurularak, Başkanlık Makamı için zırhlı bir makam aracı verilebileceği de ifade edilmiş olmasına karşın, Diyanet İşleri Başkanı bu talepleri de kabul etmemiştir.

11. 13.12.2014 tarihli Hürriyet gazetesi “Makam Aracı 1 milyon TL” diye haber yapmış, söz konusu haber pek çok internet haber sitesi ve sosyal medyada daha önceki paylaşımlarıyla bilinen belli gruplar tarafından sistematik bir şekilde kamuoyuna ulaştırılmaya başlamıştır.

12. Aynı gün Hürriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Deniz Zeyrek ve Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Diyanet İşleri Başkanını arayarak haberi tahkik ettirmeden yayınladıkları için özür beyan etmişlerdir.

13. Türkiye Diyanet Vakfı imkânlarıyla Sayın Diyanet İşleri Başkanına ve Başkanlık merkezindeki diğer yetkililere makam aracı alındığı iddiasının asılsız ve mesnetsiz olduğu ve verilen rakamın doğru olmadığı hakkında açıklama yapılmıştır.

14. 14.12.2014 tarihli gazeteler ve köşe yazarları yalan haberi sürdürmeye devam etmişlerdir.

15. Bu maksatlı ve gerçek dışı haberlerle Diyanet İşleri Başkanlığının şahsı manevisinin yanı sıra, özellikle de Diyanet İşleri Başkanlığıyla koordineli bir şekilde ulusal ve uluslararası sivil toplum faaliyetlerinde lider konumuna yükselen Diyanet Vakfı’nın hedef alındığında tereddüt bulunmamaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.